Torpgrunden till Änkas Marias, torpinventeringsnummer 26 i Surteby och Kattungas torpinventering, besökte jag och min vän Johan den 2 januari 2021. I stundande jakt i närområdet promenerade vi försiktigt bland de gamla torpgrunderna ovanför gårdarna Smedsbo och Bua. Vädret var perfekt, alltså mulet, för en tripp längst de gamla vägarna och det stenmurstäta landskapet. Torpgrunden finner vi precis intill grusvägen på vänster sida om man kommer ut ifrån Förlandavägen. Just nu blommar det fina blommor på hela grunden men det finns ej någon murstockshög alls. Följer man grusvägen tillbaka mot Förlandavägen finner vi resterna av ladugården som hörde till torpet och en liten bit till den in rasade jordkällaren.
Bilderna nedan är inte tagna den dagen utan i maj 2023
Bläddrar vi i torpinventering kan man läsa att de sista som brukade torpet var Johan Emanuel, Maria och dess son John, först skriven Ivar, sedan John Ivar. Men som i vanlig ordning försöker jag spåra så långt tillbaka jag kan komma på torpet. Dock blir det ju inte länge bak än slutet 1850-talet då alla längder brann inne vid Prästgårdens förödelse vid den här tiden.
Första gången vi kan läsa Änkas Marias Enet är med torparen Johannes Börjesson, hans syster Anna Britta och deras båda föräldrar Börje Nilsson och Anna Jacobsdotter. De flyttar hit från Kilatorpet under Loftsgården i Horred där fadern tidigare varit torpare på men nu bodde som inhyses hos sonen. Johannes kom att bli Marias make senare men jag undrar lite vad husförhörslängderna och kartorna förtäljer innan jag endast går på inventeringens information. Den tidigaste kartan över Olsagården är från slutet 1840-talet. På hemmanets skogslott fanns här endast tre torp, Skomakarens torp samt två Enet och dessa stämmer väl överens mot torpens placering på Häradsekonomiska kartan från slutet 1890-talet.
Den tidigaste husförhörslängden över Björketorp Olsagårdern var från 1855-1859 och här fanns det tre torp utan namn och några inhyses familjer. Först i den senare husförhörslängden har prästen tydligt delat upp de tre torpen som alla hette Enet, och inhyses där under. Det här skapade en bra start för att reda ut hur det ligger till, eller hur det skulle kunna se ut. Jag började skriva upp torpen och familjerna i ett Excel-ark och delade in dem i torp samt husförhörslängd. Torp namnen försvinner och dyker upp i alla kommande husförhörslängder men även de nya torpen Björkeshult, Nilsagärdet och senare Göstakärr å Kransro byggs upp i hemmanets skogslott under 1800-talet.
Efter flertalet timmar fick jag ihop en någorlunda sammanfattning av torpen och dess familjer. Som sagt, så kan jag ju inte sitta här och svära på att så var det utan det är min tolkning. Johannes Börjesson var inte den första torparen på torpet Enet, utan han tog troligtvis över efter Johannes Bengtsson. Under 1850-talet var Johannes Bengtsson runt 25 år och levde ogift med sina föräldrar Bengt Andersson och Anna Britta Larsdotter, brodern Erik och pigan Kjersti Börjesdotter. När Johannes var 26 år gifte han sig våren 1860 med Anna Britta Persdotter. På hösten samma år föddes deras dotter Anna Britta. Ett år senare flyttade Johannes Börjesson in och början 1862 flyttade familjen Bengtsson upp till Guthult Skattegården där han blev hemmansägare i 10 år. Han flyttade senare med sin familj till ett torp under Guthult Hallen.
Johannes Börjesson levde inte på Enet länge innan den första tragedin inträffade. Nämligen Johannes mor som gick bort den 21 mars 1864, endast 59 år gammal i en enkel förkylning. Efter moderns bortgång dröjde det inte länge innan Johannes hittade sig en hustru. Han gifte sig med hemmansdottern Anna Britta Andreasdotter från Per Andersgården den 5 november 1865, som då flyttade in på det lilla torpet i skogen. Bara några få månader senare föddes den lilla dottern Anna men hon somnade in redan efter 26 dagar.
Ett år senare flyttade Johannes syster Anna Britta ut till Fotskäl för att arbeta som piga men flyttade åter hem i oktober 1869. En av orsakerna kan ha varit för att ta hand om sin far som gick bort två månader senare i nervfeber, 64 år gammal och nu var båda föräldrarna borta. Johannes hustru Anna blev året därpå gravid igen och hon födde den 1 december 1870 dottern Anna Britta. Det dröjde några år till innan Anna Britta åter blev gravid igen och sommaren 1875 födde hon tvillingdöttrarna Anna och Maria. Tyvärr somnade Anna redan in efter 15 dagar, här saknas en dödsorsak. Sensommaren 1878 föddes åter en dotter som fick namnet Mina men även hon somnade in ungt, endast två år gammal i schalakansfeber. Samma år flyttade Johannes syster Anna Britta till Reutershov där hon gifte sig med hemmanssonen Andreas Andersson som då också blev ägare av hemmanet.
Men förtvivlan och sorgen höll sig inte på långt avstånd då våren 1881 knep livet ur deras äldsta dotter Anna Britta som somnade in endast 10 år gammal i en icke noterad dödsorsak. Nu levde här endast Johannes, hans hustru Anna Britta och den ena tvillingdottern Maria på torpet. Det gick ett år till på torpet och Anna Britta var åter gravid, 42 år gammal och födde den 13 januari deras förste son Anders Johan. Men två år senare drogs fadern Johannes ur livet endast 52 år gammal i lunginflammation och Anna Britta blev änka med sina två unga barn. Anna Britta fick det säkert riktigt tufft på torpet alldeles själv och våren 1888 somnade hennes ende son Anders Johan in, endast 5 år gammal i mässlingen.
Änkan Anna Britta och dottern Maria levde här ensamma fram till sommaren 1900 då dottern gifte sig med Johan Emanuel Björklund som flyttade hit från Göteborg. De två fick året efter sonen Johan Ivar och två månader senare flyttade maken Johan Emanuel över till Nordamerika medan Maria och sonen bodde kvar med sin mor. Vintern 1908 somnade modern Anna Britta in i “aftyning”, 67 år gammal. Jag kan se en bild framför mina ögon att änkan låg där i sin säng och sakta tynade bort medan dottern Maria skötte om henne. På Marias födelsedag samma år gjorde även Maria och sonen John Ivar den flera veckor långa turen över till Nordamerika. Nu ska berättelsen ha slutat enligt torpinventeringen, men jag tror torpet fick ett längre liv än så.
Här kommer jag lägga till ett alternativt slut på Enet. Som ni nyss läst så var Maria och sonen Ivar de sista boende på Enet 1908 enligt torpinventeringen. I husförhörslängden 1900-1925 fanns det endast två Enet torp kvar under Olsagården och det borde vara de längst med vägen. Dessvärre finns det ingen karta över området in på 1900-talet för än 50-talet och då är alla torpen redan borta. Men som jag nämnde i början av inlägget skapade jag Excel-arket och där kan man försöka bena ut lite. I det ena torpet hade vi änkan Anna Britta med dottern Maria och dess son Ivar. Änkan dog 1908-01-26 och dottern Maria flyttade ut sommaren samma år. I det andra torpet hade vi torparen Andreas Svensson med familj och inhyses Lars Börjesson sedan 1898. Det här torpet kom sedan Andreas dotter Selma ta över och levde här längre än 1949, hon dog 1954 och har torpinventeringsnumret 22. Torpet Björkeshult blev öde 1909, efter att torparänklingen Andreas Nilsson dör den 12 december. Enligt torpinventeringskartan kallas det här torpet Oens där Karl Ödman med hustrun Kristina levde med sin familj. Dess värre står det att Ödman flyttade till Enet på våren 1909. Och för att göra saken ännu mer krångligt står Oens inventeringsstolpe vid ruinen Kransalycka, som var ett av de Enet torpen i området. Tror platserna på kartan kan ha växlat plats här.
Men fortsätter vi på torparen Karl Johan Ödman så flyttade han hit våren 1909 från Horred med sin hustru Emma Kristina Hedlund och sonen Erik Artur. Bara några få månader senare föddes här deras andra sin Bror Josef. De kommande sju åren föddes tre till söner, Hilmer Rudolf, Fritz Albin Lennart och Gustaf Helge. Åren gick på torpet och i december månad 1924 flyttade familjen från Enet till sitt nya avsöndrade hem Hagaberg under Björketorp Skräddaregården. Det var vid detta tillfälle som jag tror Enet blev öde.
Jag blev lite nyfiken vart deras förstfödde son Erik Artur flytta då jag aldrig hört talats om Kvinnestad som det stor i husförhörslängden. Så följde han fram till 1935 och det blev ju faktiskt en intressant jakt. Erik Artur flyttade ut samtidigt som familjen Ödman flyttade till Hagaberg till gården Baggebol i Kvinnestads socken som idag ligger i Vårgårda kommun. Där arbetade han som dräng men man kan ju undra hur han fick för sig att flytta ända hit upp för arbete. Var det en annons i en tidning eller en vän som drog han dit? Baggebol, granngården Hjälmeryd och flertalet torp i närområdet försvann efter att militären anlade skjutfält efter 70-talet. Erik Artur arbetade dock bara på Baggebol ett år innan han flyttade söder över några kilometer till gården Sällerhög i grannsocknen Asklanda. Här var han i tre år innan han flyttade vintern 1928 långt västerut, ända till Stenkyrka socken i Bohus. Han arbetade här som statare och levde i fiskebyn Skärhamn, 19 kvarteret och i fjärde huset. Det året blev han även ”frikallad” och nästan exakt ett år senare flyttade han åter tillbaka till sin hemsocken, mer bestämt hem till sina föräldrar på Hagaberg. Men i vår lilla socken kände sig Erik Artur sig rastlös, som åter flyttade ut hösten 1931. Den här gången till Sveriges ostliga sida, nämligen till Misterhult socken norr om Oskarshamn och Figeholms köping, hus nummer 15. En intressant notis här på Erik Artur var att han inte längre står som statare utan predikant. Kan han under sin tid på Skärhamn blivit invigd i den frikyrkliga rörelsen må tro? Googlar jag på Ödman och Misterhult hittade jag ett informationsblad om Misterhultsbygden från 2010 där det är en person som delat med sig av en dagbok.
”Långfredagen 1935 var jag, kl. 11 f.m. i Luth. Bönehuset i Figeholm och hörde predikant Ödman. Rätt mycket folk.”
Lite kort om det Lutherska bönhuset, så byggdes det 1868 och 1870 de fick rätt att anordna kyrklig nattvardsgång. Pingstkyrkan inhyser idag i dess byggnad. Erik Artur gifte sig 1933 med Sigrid Maria Berntsson från Klädesholmen på Bohus. De fick försommaren 1935 sonen Sven Erik och till vintern samma år flyttade den lilla familjen upp Kvarteret Repslagaren 1, Lendahlsgatan 13 i Alingsås där de hyrde en lägenhet. Kollar man Google streetview skulle det kunna vara de gula husen som ligger vid vägen kanske. Där levde i ett år innan de flyttade vidare till Olivelund 8 i Nolby Västergården i Alingsås. 1839 flyttade de vidare till Kvarteret Geväret under Holmalund i Alingsås där de fick en till son 1940, Bernt Arne Sigvard. Till hösten samma år gick flyttlasset söderöver till staden Landskrona i Skåne. Här tänker jag avbryter sökandet var de tog i vägen då det känns lite för nära in på. Men ändå kul att se att Erik Artur blev predikant och flyttade runt i sin tro.
Det här var ett intressant sidospår som avslutning på det här inlägget. Hoppas också ni som läst det här lite halvröriga inlägg ändå tycker det var intressant?
Torpare Johannes Bengtsson f.1833-12-06 flyttar ut 1862 Hustru Anna Britta Persdotter f.1837 Dotter Anna Britta 1860-10-09 Far Bengt Andersson f.1807-03-08 Mor Anna Britta Larsdotter f.1789-11-18 Bror/Son Erik Andersson f.1823-02-10
Inhyses Änkan Snickare Anders Larsson f.1819-02-16 d.1882-06-16 Hustru Anna Britta Bengtsdotter f.1817-05-04 flyttar ut 1898 Son Lars f.1841-02-25 Son Johannes f.1844-10-11 Dotter Lotta f.1847-07-31 Son August f.1850-05-31 Son Anders f.1853-11-01 Son Andreas f.1859-10-13 Lottas o.ä. dotter Augusta f.1869-01-18 Lottas o.ä dotter Josefina Johansdotter f.1875-07-13 Inhyses Änkan Britta Caroline Svensdotter f.1817 flyttar ut 1866-11-13 Son Anders Svensson f.1845-09-09 Dotter f.1848-06-08 O.ä. dotter Josephina Rosengren f.1859-02-16 bor kvar efter 1866, flyttar ut 1876 Johannes Börjesson f.1832-06-20 vigd 1865-12-29 d.1885-06-16 Hustru Anna Britta Andreasdotter f.1841-09-08 Dotter Anna f.1866-01-25 d.1866-02-21 Dotter Anna Britta f.1870-12-01 d.1881-04-16 Tvillingdotter Maria f.1875-06-26 Tvillingdotter Anna f.1875-06-26 d.1875-07-11 Dotter Mina f.1878-09-29 d.1880-10-27 Son Anders Johan f.1883-01-13 d.1888-04-07 Johannes syster Anna Britta Börjesdotter f.1842-02-18 flyttar ut 1880 Johannes far Börje Nilsson f.1804-12-27 d.1869-12-21 Johannes mor Anna Jakobsdotter f.1804-12-07 d.1864-03-21
Arbetare Johan Emanuel Björklund f.1875-01-08, flyttade till Amerika för arbete 1901 Hustru Maria Johansdotter f.1875-06-26, flyttade över med sonen 1908-06-26 Son John Ivar f.1901-04-20
Torpare Karl Johan Ödman f.1872-02-19 flytta hit 1909 Hustru Emma Kristina Hedlund f.1874-02-02 Son Erik Artur f.1908-04-28 Son Bror Josef f.1909-07-12 Son Hilmer Rudolf f.1911-10-11 Son Fritz Albin Lennart f.1913-09-06 Son Gustaf Helge f.1916-07-23
Predikanten Erik Artur Ödman f.1908-04-28 Hustru Sigrid Maria Berntsson f.1910-02-14 Son Sven Erik f.1935-05-28 Dotter Kerstin Birgitta f.1937-02-11 Son Bernt Arne Sigvard f.1940-03-21
Länkarna till husförhörslängderna uteblir i det här inlägget då Riksarkivet typiskt nog gör service på sidan.
Comments