top of page

Örby församlings dödsbok

Uppdaterat: 27 juni 2021

För någon vecka sedan började jag kika lite på dödsböckerna över Örby församling. Jag vet att det är historia på människor som ingen känner men en del av mig ville ändå träda de här personerna in i nutid och vårt medvetande. Vi säger att det var bättre förr men efter jag läst igenom Örbys dödsböcker var det verkligen inte det. Alla personer i böckerna har haft någon nära som hållit dem kärt. Till och med så hårt att de tagit sitt eget liv.

Jag har valt att specifikt gå igenom 1800-1899 samt specifika dödsorsaker som jag sedan skrivit upp i en lista. Jag kommer ta ut några fall i kommande inlägg där jag ev. hittat tidningsartiklar eller att det kändes som något jag ville skriva om och reflekterat lite runt det. Hade jag haft all tid i världen skulle jag skrivit av dödsböckerna helt som hade en dödsorsak men det har jag tyvärr inte. Jag har valt att ta med dödsorsaker som barnsbörd, kvävning hos modern, barnmord, självmord, drunkningar, rödsot, kolera och andra tragiska olyckshändelser. Självklart är alla tragiska i sig för en medmänniska. Jag har till exempel hittat personer som inte står med i Husförhörslängderna och då heller antagligen aldrig lagts in i något släktträd. Det här hände mest vid Hfl. 1810-1815 när rödsot härjade i socknen. Men det kunde även hända när barn blivit dödfödda eller där de gått bort de första dagarna. Syskon som går bort i rödsot på några dagar, mödrar som får förlossningspsykos och tar livet av sig och barnet, borgmästaren Gustaf Krook som drunknar och massa fler tragiska öden som jag skulle vilja skriva om.

Listan i sig kommer jag att dela öppet i xlsx-format, alltså för Microsoft Excel. Rubrikerna jag använt mig av är dödsdatum, dödsorsak, namn + (titel), ålder, hemvist och ett extra kommentarsfält som kan innehålla någon fritext eller text ur dödsboken. Prästens handstil och felskrivningar hör ju till då han bara är en människa och det kan alltid bli fel. Vissa texter har inte kunnat tydas och då har det fått bli som det blivit. Charlotta gav en hjälpande hand på de mest svåraste, men även hon gick bet på några. Hemvist är även där det som står i dödsboken och det kan då oftast bara vara huvud gårdens namn och inte specifikt torp. I Excelarket har jag även gjort att man kan sortera men även filtrera på alla rubriker. Jag har låst filerna för kopiering men att sortera och filtrera går fint. Man kan ta printscreens för det är inget som jag kan styra över och helt ok för mig. Varför har ja låst den? För att jag har lagt ner många timmar på listan och vill då inte bara att folk ska kopiera hej vilt. Allt som är nödvändigt går att göra i filen utan konstigheter. Och den går att öppna i telefonen eller plattan.

I framtiden funderar jag på att följa temat Dödsböckerna 1800-1899 men i andra delar av häradet. Mitt nästa mål är att kolla över Älekulla, Torestorp och Öxabäck och förhoppningsvis blir listan inte lika lång. Örby församling var ju ändå Örby, Haby, Skene, Svänasjö, Brättingstorp och Gullberg. Ett riktigt stort område geografiskt och då även större befolkning, men kanske jinxar mig där.

Marks Härads Släktforskarförening har även gjort allt det här inkl. födda och vigda. Deras arbete är mer grundligt mot mitt då de normaliserat namn etc. Följ länken så kommer ni till deras sida

https://www.mhsf.se/ny/category/boklada/cd/

Min lista är skapad för att det är så jag arbetar, allt rakt upp och ner. När jag går igenom dödsböckerna själv får jag en djupare förståelse om hur det var förr och kan hitta samband som jag kanske inte skulle reflekterar över i ett färdigt register.

Filerna finns även att ladda ner på bloggen

https://www.glomdvarld.se/post/%C3%B6rby-f%C3%B6rsamlings-d%C3%B6dsbok

Listan med enkel sortering

https://1drv.ms/x/s!AhE2A-pPKVIGlqA8XK19PZ-NJiNRkA?e=UNcSUD

Listan med utsnitt för årtal, hemvist och dödsorsak

Utsnittsfilter fungerar endast i programmet Excel på en dator/mac

https://1drv.ms/x/s!AhE2A-pPKVIGlqA6clIzb6SNmNY0AQ?e=4kTajN

Comments


bottom of page