top of page

De e bar å åk!

Min morfar, Allan Johannesson f.1916, har skrivit ner en mängd minnen från sitt liv, en riktig guldgruva att få ta del av. Jag tänkte dela med mig av en liten historia om hur inskaffande av körkort kunde gå till på 1950-talet:


Allan:

Det började bli mer vanligt med mindre motorcyklar s.k. lättviktare så vi beslöt att börja öva till körkort på Varbergs körskola. Det var Arnold i Karlabo Arvid i Lunden och jag. Under tiden vi körde, hade Fords Motorcentral uppställning av bilar, däribland en mindre Ford Anglia. Då körläraren hade Ford rekommenderade han den.


Det blev tal om det hemma till far och mor som tyckte det skulle vara bättre än en motorcykel för då kunde de få åka med till kyrkan. Efter överväganden om det skulle gå att finansiera köpte jag bilen den 6 oktober 1952. Den kostade 6300 kr kontant, bensinen kostade 50 öre litern. Sen åkte vi i den till övningarna. Den 13 november körde vi upp och klarade provet. Bilen underlättade mycket jag köpte en haga att sätta bak på bilen sen körde jag mjölkkannorna på den det var en stor lättnad.Jodå, kvittot finns kvar!

På utflykt till Varberg med bilen omkring 1955

Comments


bottom of page