top of page

Fler historietips å hektiskt november

November har varit en galen månad med många händelser som tagit min tid. Men det mesta relaterar till mitt arbete i mitt projekt Glömd Värld i Marks Härad. Jag har varit i Skene/Örby hembygdsförening och talat om olika händelser som skrivits i de gamla tidningarna mellan 1700-1970-talet. Tagit med PRO Skene på en digital vandring runt Hedgärdessjön och besökt olika torp med bilder, kartor och lite information om platserna. Min kommande artikel i Marks Härads Släktforskarförenings tidning är strax klar och sist ska jag prata om programmering inför min sons klass på måndag.

Ja herregud, att jag ska koppla av lite efter den här månaden!

Men här kommer några till tips för de som gillar gamla tider, byggnader och livsstilar i Sverige. Jag är medlem i Facebook-sidan Svenskt FastighetsArkiv och de gör ett gigantiskt skanningsarbete ur fastighetsböckerna och lägger upp detta i en Dropbox. Har inte kollat jättemycket i deras bilder men det är fortfarande intressant att följa. Det är en låst grupp så man behöver ansöka för att komma in.

Länk: https://www.facebook.com/groups/571709676689826/

De andra tipsen fick jag faktiskt via kommentarer på den här gruppen förra veckan.

På sidan Cineasterna, som är bibliotekets digitala sida, kan man låna filmer etc. Och här finns en serie på två som heter Tiden är en dröm. Det är långfilmer med musik och berättarröst till gamla fotografier från 1850-talet fram till 1900. Inget riktigt här om i häradet men grymt intressant att få se alla de här gamla bilderna på gamla byggnader, sågverk, gamla Stockholm och Göteborg. Hur folk var klädda och den tydliga klass skillnaden. Det finns även fotografier från kontinenten som Tyskland och Frankrike när Napoleon störtades etc. Ja, helt fantastiskt arbete med en kanske aning grå berättarröst.

Det krävs ett lånekortsnummer eller konto på biblioteket för att kunna låna filmerna. Länken går till sidan och Marks biblioteks sida. Sök på ”Tiden är en dröm”.

Länk: https://www.cineasterna.com/sv/library/103/all

På Riksarkivet finns en sida som heter Dokumenten berättar och är podd-serie med spännande historier ur arkivets stora samling.

Länk: https://www.riksarkivet.se/dokumenten-berattar

Jag är så grymt sugen på att skriva om ett torp nu så det kommer inom kort. Har ju inte ens hunnit gå utanför dörren på helgerna men det har varit riktigt kul ändå. Och det har varit kul att träffa följare av min sida på mina föreläsningar, ni förgyller mitt arbete 😊

38 visningar

コメント


bottom of page