top of page

God fortsättning

Snart är året slut och ett nytt tar vid. Nya torp att skriva om, torpvandringar, föreläsningar och intervjuer för tidningar är några av nästa årets höjdpunkter. Jag kommer säkert på fler saker jag vill göra som vanligt. Det som lockar mer har en tendens att ta över det normala flödet om man kan kalla det jag har som normalt. Runt 50 inlägg har delats, stora som små, tips och berättelser. Det är svårt att välja ut ett inlägg som jag är riktigt stolt över men de kartor jag gjort som gamla 156:an och nyligen Viskan igenom Marks Härad är något som jag tycker är mest tillfredställande. Sen blev det en hel del torp första halvan av året och där var Bolabron aka Broliden som låg mellan Gullberg och Skephult kul att skriva om, för där fick jag ju även lagt till lite fotografier på en boende från Charlotta. Det är alltid roligare när man har något ansikte eller bild på torpet som man skriver om. Man får en större samhörighet till berättelsen och de personer som levt där.I oktober hade jag en föreläsning i Björketorp inför en högt intresserad publik i deras församlingshem. Temat var kvarnar i Marks härad och jag visade kartor, fotografier och berättade lite om personerna som arbetade på de här kvarnarna. Vi gick över tiden för att jag skulle hinna ta en berättelse om ett gäng som paddlade kanot från Borås ner till Varberg igenom Viskans industriella verksamheter på slutet 1800-talet. Det var en underbar kväll och åter tack till er som gjorde min kväll 😊


Jag har träffat markägare vid mina promenader och visat saker de inte visste fanns på deras mark. Har blivit uppringd av markägare och haft ett konkret samtal om att helst inte dela platser på deras mark. Jag kan förstå att en viss oro kan bildas med mina inlägg men över lag har det varit positivt från markägarna. Jag ser dock mitt arbete som en tjänst till alla släktforskare som vill veta mer om var deras anfäder bott för alla kan inte tyda kartor eller har tid för det. Och det har även hänt att folk hört av sig å tackat för det också.


Inför nästa år kommer jag dra ner lite på mina inlägg till varannan vecka. Orsaken till det här är att jag har så mycket annat material som intervjuer på ljudfiler jag inte hunnit renskriva. Varje vecka vill jag dela ett nytt inlägg och med det tighta schemat hinner jag inte med äldre saker som bara lägger sig på hög. Jag känner väl mig undermedvetet pressad av idén att dela varje vecka till er läsare fast jag inte borde känna så. Finns en hel del intressanta småhistorier att hämta i mina ljudfiler som jag gärna spinner vidare på, helst innan tiden rinner ur sanden för de jag intervjuade. Min vän Charlotta som redan delar inlägg på bloggen kommer också att dela inläggen på Facebook gruppen också. Jag har sporadiskt delat hennes inlägg här, allt för sällan enligt mig själv. Så ni kommer få mer att läsa oavsett. Ni som inte vet vem Charlotta är så har hon släktforskat i halva min livslängd och tar sig gärna an mer personliga händelser. Hon har själv en Facebookgrupp som heter Genealogista och älskar allt som innebär släktforskning.


Med det här inlägget vill jag tacka er alla som följer min, vår resa igenom Marks härads historia men även står ut med mina frågor om texter å soldater, Jan, Charlotta mfl. och jag önskar er en god fortsättning och ett gött nytt år!


Med vänliga hälsningar Nicklas Holmqvist

47 visningar

Comments


bottom of page