top of page
Skribentens bildNicklas Holmqvist - Ägare

Jakten på Skomakarens grotta del 1

Här om dagen började jag markera ut alla torp och andra intressanta platser från en karta som ritades 1840 över Överste bostaden Öresten, Örby.

Många torp har försvunnit men en hel del platser är fortfarande bebodda. Namn har bytt plats på kartan mot slutet 1800-talet men även i nutid. Jag kommer dela ett större inlägg för denna kartan framöver. Men nu ska vi då kika på Skomakarens grotta ovanför Maden.


Namnet "Skomakarens grotta" har jag sett i en liknande form tidigare på den Ekonomiska kartan från 1950-talet. Där står det tydligt ovanför Solhall "Skomakareberget", så jag satt och jämförde den gamla kartan med Häradsekonomiska kartan från slutet 1800-talet, Ekonomiska kartan och Skogens Pärlor som är en karta som Skogsstyrelsen har.


För det bästa med kartan som är ritad 1840 är att den har skuggningar för kullar och klippor. Jämför man den med Skogens Pärlor där man kan se terrängskuggning, får man en rätt så bra positionering av torp och platser.


Men denna gång löste jag det inte direkt, förblindad av namnet "Skomakareberget" gick vi och sökte efter något som inte fanns.


Jag och Dante tog och parkerade bilen vid Maden för att hämta upp William som växt upp här. Vi tog oss först ett besök till Strömmen som var ett torp som låg mellan Maden och berget vi skulle besöka. Torpet ser ut att ha försvunnit till Häradsekonomiska kartan runt 1890-talet. Här fann vi en tydlig torpgrund upp höjt med en fin utsikt över Örestens ängar. Ladugårdsgrunden hade vi passerat innan vi kom till torpgrunden. Jag hade markerat lite fel på min karta, men det är inte lätt när det gäller en karta från 1840. Ladugårdsgrunden var endast en upphöjning med en form av en rektangel vid åkerkanten. Närmare titt på en senare karta verkar denna plats stämma. William visade oss även brunnen som tidigare hade ett trälock, men nu ett stort block. Brunnen låg mellan torpgrunden och ladugårdsgrunden, lite närmare ladugården.


[1]När jag kollar i Kyrkoböckerna över Örby kan jag finna "Strömmen eller Örnatorp" under Öresten. Här bodde 1840 Johannes Håkansson född den 30 mars 1806, hans hustru Petronella Börjesdotter född den 22 februari 1805 och deras två barn Andreas född den 2 februari 1828 och Kerstin född den 9 februari 1834. Petronella var dotter till Börje Olofsson född den 10 september 1775 och hustrun Anna Persdotter född den 12 september 1772. Anna dog den 13 juni 1835 och tre år senare maken och fadern Börje Olofsson den 15 december 1838.

Strömmen torpgrund
Strömmen torpgrund
Här nere gömmer sig ladugårdsgrunden
Här nere gömmer sig ladugårdsgrunden

Vi fortsatte vårt sökande och kämpade oss upp för den branta backen upp till toppen av berget. Vägen vi gick på här har många spatserad till och från Hulta Tegelbruk. Torparna kom långa väga för att tjäna sig en slant.

Vackra stenmurar i skogen
Vackra stenmurar i skogen
Backen där torparna tog sig till Hulta Tegelbruk
Backen där torparna tog sig till Hulta Tegelbruk

Nu när vi kommit upp tog vi till vänster för det var där jag hade min markering. Vi gick högt och lågt, smalt och brett utan att finna något konkret. Man kunde tro att några platser var tillhållen för något sorts skydd. En får tänka på också att här var det krig mellan Sverige och Danmark då Örestens fästning låg precis nedanför. Folk kan ju ha gömt sig här i bergets små skrevor och gömmor.

Fler stenmurar som gränsar till höga stup
Fler stenmurar som gränsar till höga stup
Många hyllor i berget fanns det
Många hyllor i berget fanns det
Små fack i berget gjorde att hoppet höll i sig att finna något
Små fack i berget gjorde att hoppet höll i sig att finna något
Trodde ju att varje plats kunde varit Skomakarens grotta
Trodde ju att varje plats kunde varit Skomakarens grotta
En kvarts ven i berget
En kvarts ven i berget
Ännu fler stenmurar uppe på kullen
Ännu fler stenmurar uppe på berget

Efter nästan två timmar gav vi upp vår jakt. Vi trodde att någon av platserna skulle kunna vara Skomakarens grotta. Dock hade vi ett ess i ärmen, och det var en äldre man som har växt upp runt Maden. Men innan jag ringde upp han så dubbelkollade jag kartorna igen. Och jag kom fram till att "Skomakareberget" inte alls var platsen för grottan, bara ett vilseledande namn på en karta. Med ny insikt ringde jag upp han och visst var det som jag trodde. Skomakarens grotta ligger till höger om uppgången där vi tagit vänster tidigare under dagen.


Så nu får jag ta ett besök i veckan om vädret tillåter och med en förstklassig guide på köpet.

Utsikten från kullen, helt magiskt
Utsikten från berget, helt magiskt. Brantare än Örestens kulle

Ett problem jag hade med kartorna var att den äldre inte var ritat mot norr som vanliga kartor. Utan den lutade några procent medsols. När jag väl fått synkat kartorna kunde jag fastställa grottans ungefärliga position. Se hur den gamla kartan är vriden för att matcha vägen och gränsen.

Kolla hur vriden den gamla kartan är emot den riktiga
Kolla hur vriden den gamla kartan är emot den riktiga

Comments


bottom of page