top of page

Jakten på släktingar

Den här veckan hade jag planerat att skriva om ett torp uppe vid Hedgärdessjön. Men efter att vi såg första avsnittet av ”Vem tror du att du är” i fredags blev min sambo väldigt nyfiken över vart hennes soldatnamn Klang kom ifrån. Det är inte familjen Klang som alla tänker på som finns här i Mark, för det här är skånska anor. Jag fick tag på första Församlingslängden där sambons farfar hittades i Lund och började sakta traggla mig bakåt igenom flyttlängder. Jag fann mannen vi sökte redan som sambons farfarsfarfar och det blev ju inte så långt tack och lov. Men det jag egentligen fann var att modern till den blivande soldaten hade blivit gravid redan inom två månader på sitt nya arbete som piga hos en nybliven änkling Per, hela 20 år äldre också. Inom ett år födde pigan som hette Bolla oäktingen Olof på gården utan någon fader tillskriven. Per flyttade från gården med sina barn efter ett år och Bolla å sonen följde med. Änklingen Per gick bort redan efter ett år och Bolla flyttade runt mellan de små kyrkbyarna i mellersta Skåne för olika pig-jobb. Det var nu i alla flytta sonen Olof fick efternamnet Persson. Och med det efternamnet gick min tanke direkt till änklingen Per där modern började arbete. Man har ju hört talats om att hemmansägarna kan varit väldigt fula mot sina pigor. Och kan det här varit en av de händelserna eller var det med gemensamma känslor inblandade? Det kommer vi dock aldrig få redan på. När Olof fyller 19 år flyttar han från modern och blir Dragon soldaten Klang. Olof hann få några barn men gick bort ung, endast 33 år gammal.


Nu tänkte jag väl att det fick räcka. För nu har jag hittat soldaten Klang, men icke. Det kliade i fingrarna att veta vem den här Bolla var. Var kom hon ifrån, vem var hennes föräldrar och hade hon fler syskon. Jag anser mig själv inte som någon släktforskare trots att jag skriver om alla personer som levt och arbetet på ett torp jag besökt. Vad skulle ni klassificera det jag normalt delar? Är det en sorts släktforskning eller bara en berättare av människoöden?


Jag hitta modern Bolla i en skånelänga i lilla byn Harlösa, hus nummer 12. Här kunde jag spåra hennes släkt från 1762 då hennes farfars far föddes på gården och fram till ett stort skifte av byn Harlösa 1857 som splittrade hela byn vid kyrkan. När järnvägen kom blev det en hubb för flera banor och Harlösa blev ett betydande samhälle igen. Men vad hände med alla fina små skånelängor efter skiftet. Jag kan utläsa från skifte-kartan vilka marker de hade men hittar inte riktigt vart gården flyttades. Hittar hennes föräldrar under ett namn som jag inte hittar på kartor utan endast i Husförhörslängderna. Här har jag massor att lära, skulle varit så kul att ha den kunskapen. Men får nöja mig med att veta var längan låg. Någon som har tips vart man kan lära sig den kunskapen?

Harlösa by innan skiftet 1857
Harlösa by innan skiftet 1857
Harlösa runt kyrkan idag
Harlösa runt kyrkan idag

Olofs mor Bolla arbetade som piga eller hushållerska som det senare blev i några år till. Jag fann henne som inhyses på en gård knappt några kilometer från hennes födelseplats. Och där gick hon bort hela 80 år gammal. Gården finns faktiskt kvar så det kommer nog bli en tur i Skånes böljande landskap efter den här resan.


Med hela 60 olika länkar till församlings-, husförhörs-, födelse- och flyttlängder hade jag hela sambons farfars sida ner till soldaten Klangs mors farföräldrar. Så jag skapade mig ett släktträd åt sambon i MyHeritage. Ett väldigt lätt sätt att få en helhetsbild över alla personer man hittar och rätt coolt när man ser att det finns 9 generationer längre bak som man kan läsa om. Men det är ändå något opersonligt på något sätt. Jag vill få in alla flyttar som Olofs mor Bolla fick göra under sitt liv, och det var många. När partners och barn går bort, sorgen som blir mer påtaglig i en berättande miljö. Jag säger inte att ett släktträd är dåligt på något vis. Det finns flertalet träffar med andra släktträd och det är ju sjukt kul trots det inte är min egen släkt. Att det finns så många engagerade människor i våra rötter, var vi kommer ifrån.


Tror jag kommer hålla mig till berättande i framtiden, för det ger mig mer en insikt i hur personerna verkligen hade det. Det väcker känslor och man kan nästan röra sig i deras miljö med dem. Ja, det här var ett litet udda inlägg om hur beroendeframkallande det egentligen är att leta efter ens rötter fast det inte är mina egna. Ni är några släktforskare som följer mig och vad är det som driver er i jakten på ert förflutna?

34 visningar

Comments


bottom of page