top of page

Livet under Öresten 1840

Nu är jag äntligen klar med med mitt lilla projekt Livet under Öresten 1840, eller så klar jag kan bli för stunden. Kommer säkert fylla på mer information i framtiden.

Så vad är "Livet under Öresten 1840" kan man fråga sig?

Det började som en knasig idé att återskapa livet efter en karta som togs fram 1840 över Örestens ägor. På kartan kan vi se alla torp och gårdar som låg under Örestens ägor. Det fanns även gårdar från Berghems socken med på denna karta. Jag började med att markera ut alla byggnader på de platser som försvunnit, medans de platser som fortfarande finns kvar satte jag ut en markering. Sedan gick jag igenom Husförhörslängden 1832-1841 i Örby men även den jämn lika perioden i Berghem för att skriva ner alla som levde på platserna som fanns på kartan. När man sedan klickar på de här platserna kan man läsa lite om de som levde på stället under perioden. Det finns någon plats som jag inte hittar i Husförhörslängden men även tvärtom, så fanns det platser som jag ej kunde fastställa. Ett sådant exempel är Vrå och Gömtakulle. På kartan finns det två ställen var men i Husförhörslängden står det Torpare och Åboen. Då har jag markerat ut en punkt och lagt in informationen i den och inte specifika torpet. Jag har inte tagit med drängar och pigor på de underliggande torpen mer än något enstaka där det bara fanns en till två verksamma. Örestens gård har jag fyllt på allt jag kunnat tyda och det kan ni läsa i länkarna under Livet under Öresten 1840. I framtiden skulle jag vilja lägga till alla drängar och pigor för oftast kunde jag utläsa att de flyttade mellan torpen i området.


Efter jag gått igenom alla dessa platser började jag gå igenom kartregistret för att leta reda på olika platsnamn. Och med det menar jag tex. åkernamnen som användes runt Öresten gård. Några av namnen är Lunds slätten, Änghagen, Tegelmaden och Mellomträdet. Andra intressanta platser är Skomakarens grotta. Till slut tog jag beslutet att försöka markera ut de gamla försvunna vägarna som gått igenom skogarna mellan Öresten och Nabben. Men den ska man nog inte riktigt lita på, utan mer som en överblick att det gick stigar i mellan platserna som kanske inte syns idag. Jag försökte gå efter en av stigarna i mitten april och utgick från infarten till Örestens flygplats. Mitt mål var att ta mig till ett kors och vidare till Hultet. Men det fanns inte en dyft till ledtråd till en stig den här vägen. Efter det misslyckandet gick jag mot Hasselhult för att gå mot bilen, men råkade svänga av ner mot Gäddvik. Jag gick upp till stengärdsgården som går upp till höger efter Hasselhult ner mot Gäddvik. Och där fann jag en öppning i muren på det stället jag markerade att vägen gått. I marken kunde jag se resterna av vägen som gick ner mot Gäddvik. Vägen var kanske 1,5 meter bred och 5-10cm djupt, som en liten hålväg. Jag följde vägen över grusvägen som nu tar oss ner till Gäddvik. Igenom snårig granskog men vägen var oftast väldigt tydlig och jag tog mig ner längst denna väg till Gäddvik. Det var en riktigt kul upplevelse att gå i spåren som människorna gjort säkert långt innan 1840.


När jag sitter och markerar ut punkterna kan det vara rätt svårt att sätta dem rätt. För när man jämför de olika kartor som jag har tillgängligt kanske det inte finns några likheter, och då kan punkterna bli lite fel. Så jag tog mig några snabba promenader efter skoltid och försökte hitta några av de platser som jag var tveksamma på. Det är tur att det inte tar mer än 10 minuter att köra upp till området runt Öresten. En av mina undersökningar var Gömtakulle som 1840 innefattade två torp, 1890 ett torp och inte ens på samma ställe. Så parkerade vid grillstugan som finns där och började bröta mig igenom den snåriga granskogen. Efter ett misslyckande den första 30 minuterna så hittade jag äntligen en av torpgrunderna. Jag jämförde min position mot vad jag hade markerat ut och jag var ca. 20-30 meter fel. I den täta granskogen såg jag inte 10 meter framför mig. Efter den första grunden hittade jag snabbt den andra torpgrunden. Efter det besöket uppdaterade jag punkterna på kartan till de rätta. Så när ni som läser detta och skulle vilja besöka platserna. Kan ni bara öppna kartan i era telefoner och gå mot punkten.

Det är ju detta som är hela grundtanken med Livet under Öresten 1840. Att vem som helst ska kunna gå ut i skogen med mobilen i handen eller hur man nu vill gå till väga, och besöka dessa glömda platserna. Läsa om vilka som levde här 1840 och försöka förstå hur det kunde vara att bo där de gjorde. Idag är ju många av platserna överväxta med gran eller vilt, så det kan ju vara lite svårt att försöka se det. Men stenmurarna och rösena vittnar på allt slit som gjorts i vårat landskap.


Mitt underlag till allt det ni kan läsa här är taget från kartan som finns tillgängligt på Lantmäteriets historiska kartor, Kyrkoarkivet med sina Husförhörs-, födelse-, vigsel-, dödslängder och Arkiv Digital. Jag kan ha dubbelcheckat något från "Där färdvägar möts" och "Örestens rote". Annars är allt min egna sammanfattning och tolkning från de digitala källorna jag har tillgängligt. Varför har jag då inte använt mig mer av de böcker som redan finns för att slippa dubbelarbetet? För jag har ett kontrollbehov utan dess like och orkar inte sitta å dubbelkolla allt från böckerna helt enkelt. På varje plats som jag skrivit om har ni även en länk till sidan i Husförhörslängden för den som är intresserad att kolla mina källor. Och till den som säger sig inte känna igen namn på platserna. Så kan det bero på att de kan ha hetat olika i Hfl, kartan men även i folkmun. Jag har först å främst gått på namnen från kartan och sedan försökt spåra upp platserna i Hfl. Och då kan jag ha fått bläddra fram några år tills jag hittar kopplingen med namnen. För platserna hette inte alltid samma på kartan och Hfl.


Detta projekt tog lite längre tid än vad jag hade anat men är helt klart nöjd med resultatet. Jag ser det lite som en modern historiebok i digital förpackning och hoppas ni tycker om det och tar er lite promenader i de vackra miljöerna runt Öresten. För det gömmer sig mycket historia i skogarna.


Ni kan hitta allt på sidan. I menyn finns Öresten 1840 och där under finns det länkar till alla sidorna som jag skapat. När det kommer till platserna under Öresten har jag även lagt in ett utsnitt från kartan där man kan se de byggnader som fanns 1840. De finns inte än i den digitala kartan utan det kan man endast se på denna sidan än så länge. Men alla texter kan man läsa på kartans punkter.




474 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page