top of page

Mordet i Älmhult



Det här är en fortsättning på förra veckans inlägg om lyktegubben vid Dammsåsen. Ola som var på väg hem i natten hörde ju hemska skrik som sades komma från en mördad kvinna som tagits av daga där i närheten, nämligen Anna Andersdotter från Älmhult. Dammsåsen låg i Karl Gustavs socken men Älmhult, på andra sidan Tranån, hör till Fagered.


Anna Andersdotter försvann från sitt hem lördagen den 9 juli och två dagar senare hittades hennes kropp liggande vid en sten i Tranån. Maken Sven och hans mor togs in för förhör liksom bonden Pehr Andersson från Källsjö och hans dotter Sissela. Sissela och Sven hade ett förhållande.


Samtliga i historien verkar ha haft en del emot sig. Enligt prosten i Fagered var Sven och hans mor båda ”hårdnackade, oböjliga och hårdsinta” Sven hade några år tidigare blivit straffad för att ha stulit två stutar och i samband med detta förlorat åborätten till Elmhult. Hans frejd hade också påverkats av detta[1]. Pehr Andersson hade gjort sig känd för ett våldsamt leverne i yngre dagar.


Under vittnesförhör med folk från bygden framkommer att Anna förmodligen inte haft det lätt i äktenskapet med Sven, vare sig med honom eller med svärmodern som fann fel på henne vad hon än tog sig till. Anna hade sökt husrum på gården Ås några dagar under sommaren för att hon inte kunde vara hemma. Enligt vittnen hade Sissela just dessa dagar uppehållit sig i Älmhult för att sy skjortor..


Sissela ska ha blivit gravid och Sven var inte särskilt bekymrad över saken. Skulle han bara bli av med ”den andra” så skulle det nog lösa sig. Tidsmässigt stämmer det inte men Sissela födde en dotter, Pernilla, i februari 1816 som bara blev några månader gammal[2]. Fadern angavs inte men kanske var det Sven som var far till flickan.


Enligt Fageredskrönikan försvinner såväl Sven Börjesson som Pehr Andersson i källorna och man visste inte rättsprocessen slutade[3]. Pehrs hustru stod som änka redan 1816 men någon dödsnotis för Pehr har jag inte hittat.


Nära 100 år efteråt skrevs diverse historier från trakten ner av signaturen Grim. Han påstod sig ha hört att en kvinna vid namn Sissela, hemmahörande i Källsjö indirekt skulle ha varit orsak till mordet. Vid en midsommardans i Källsjö skulle en man från Elmhult ha dansat vilt med henne och då utropat:


-”Hopp, inom fjorton dar ska ja se hjärteblon på Anna (hustrun)". Kort därefter ska Anna ha blivit skjuten, inte ihjälslagen som det stod i kyrkboken. ”Hon hade följt en grannkvinna, som varit på besök i Elmhult, och på återvägen upphanns hon af sitt öde. Skottet ska dock icke ha varit omedelbart dödande, utan banemannen har sedan släpat sitt offer som ännu lefde och jämrade sig, den icke obetydliga väglängden till den branta klyftan och där störtat ner henne”


Senare sades folk i trakten ha hört hennes vålnad ropa under mörka nätter när det var värskifte (väderskifte) på gång. De hemska skriken ska ha flyttat sig från den plats där skottet avlossades och ner till den plats där hon senare hittades[4]. Kanske var det dessa skrik som Ola från Dammsåsen hörde när han gick hem i denna mörka natten.


Fageredskrönikan berättar också en liten sägen om hur det kom sig att Anna inte begravdes förrän i september när hon avled i juli:

Anna begravdes så fort hon blev funnen, i en mosse vid Sobjärsstockarna, därför att hon antogs vara en ”självspilling”. Men länsmannens fru fick ingen ro nattetid. Anna stod framför henne i randigt förkläde varje natt. Hon ville i vigd jord.


Under påskdagarna passade jag på att ta en promenad i närheten av Tranån. Här gick för flera hundra år sedan gränsen mellan Sverige och Danmark. I en bok [5] läste jag nyligen hur området beskrivas som Källsjös Grand Canyon och jag kan förstå varför! Jag gick, klättrade, kröp och kravlade fram, Det var rejäla branter och visst fanns tankarna på stackars Anna som så tragiskt avlutade sina dagar där någonstans i ravinen.



Charlotta Andersson Sandberg

genealogista76@outlook.com

[1] Fagereds pastorats hembygdsförening: Krönika från Fagereds pastorat 1994 [2] Källsjö (N) CI:3 (1798-1839) Bild 180 / sid 29, Källsjö (N) CI:3 (1798-1839) Bild 480 / sid 89 [3] Fagereds pastorats hembygdsförening: Krönika från Fagereds pastorat 1994 [4] www.tidningar.kb.se Hallands Tidning 1904-09-09. https://tidningar.kb.se/2648530/1904-09-09/edition/162622/part/1/page/4/?q=Elmhult%20Fagered%20mord&sort=

[5] Carlstedt, G , Carlstedt B-M (2019) Jägare, herdar och bönder-kolonisationen av ett västsvenskt landskap

Kommentarer


bottom of page