top of page

Reportage i Mark-Posten och inför Q&A

Förra söndagen var jag ute i norra Hyssnas skogar och gick med en reporter från Mark-Posten. De ville ha ett bildreportage och berättelsen om hur hela Glömd Värld började. Av en slump så hade han haft en intervju tidigare med en skogsägare från Skåne som ägde skogen uppe i Bugared, exakt det stället som jag skulle ta han. Han ville se ett mäktigt ställe och jag gav honom det han ville ha.


Uppe i Bugared fanns en gång en såg och kvarn i Surtan som rinner igenom hemmanet. Kort, så slutade verksamheten och allt började förfalla. 1983 förvärvades sågen av Kinna Hembygdsförening och byggde upp det gamla nickesågen i Mariebergsparken. Jag besökte fallet här 2019 när jag dokumenterade de gamla verksamheterna i Surtan. En av de mäktigaste platserna i Marks härad. Man kan läsa berättelsen om verksamheten i boken ”Hyssna en socken i mark” s.54, av Hugo Johansson. Miljön här i ravinen där ruinen står är full av höga granar med mossa växande på dess grenar. En hög klippvägg stiger upp norr om ruinen och uppströms som skapar ett eget litet klimat. De höga stenpelarna tonar upp sig i grönskan som aztekernas tempel i regnskogen.


Efter en rundvandring vid Bugared så skulle vi bege oss till vår sista destination, tandvärkstallen i Ansered. Intervjun fortsatte efter vi lämnade bilen och började gå upp i skogen mot toppen där det döda trädet stod. Vi pratade om hur Facebookgruppen växte och idén till att jag skapade bloggen Glömd värld å nu även med Charlotta som skribent. Utan henne hade nog inte bloggen sett ut som den gör idag. Vi har fram till det här inlägget delat tillsammans 194 artiklar som innefattar allt från torpvandringar, torphistorier, tidningsartiklar, hemskheter och andra livsöden. Förra sommaren delade Charlotta en serie om sjukdomsbot i äldre tider och även där nämns just mystiska träd.Nicklas inlägg om tandvärkstallen i Ansered https://www.glomdvarld.se/post/tandv%C3%A4rkstallen-i-hyssna


Jag har besökt 3 stycken olika tandvärkstallar i häradet men har fått reda på en till i Hyssna men även läst en på en äldre karta i Skephult. Så de får jag kika på om jag kan besöka. Som de andra träden jag besökt kommer nog dessa också vara döda eller borta dock.


Här är inlägget på Mark-Posten för de som är intresserade att läsa artikeln å se bilderna från Bugared och Tandvärkstallen.Sen tänkte jag att vid vårt 200:e inlägg ha ett Q&A inlägg där jag och Charlotta kan svara på frågor som ni läsare har till oss som driver bloggen. Det inlägget kommer den 12 mars så det är bara att skicka iväg ett meddelande här på Glömd värld så får vi se hur långt inlägget kommer bli och frågor vi kan svara på. Det som jag tycker kan vara kul för er läsare är att veta lite mer om oss, hur vi arbetar, vad som driver oss i jakten på de fantastiska berättelser som vi delar på bloggen.


Ha en fortsatt god dag

1 Comment


Guest
Feb 05, 2023

insperande ! håller också på med torp inventering men gör det i ljushult mm och runt omkring där jag bor !


Like
bottom of page