top of page

Sägner från Skogsbygden. Krämmes-Britta

Här kommer ännu ett utdrag ur "Sägner från Skogsbygden"


Krämmes-Britta

Lotta Dragslätt hade en dotter, som kunde trolla. Hon hette Britta, men de kallte henne alltid ”Krämmes-Britta” för det att en krämmare eller tattare var far åt henne. Hon är död för några år sen.


Nu är det så att här i gärdet i Å står en gammal surapel (vildapel) som det är satt bort dålihet i. Sådana träd fick de aldrig röra, varken fälla eller kvista för då fick en ormatyet, utan låta dem vackert stå ifred. Men jag gav tusan i det och klev upp i apeln en gång och kvistade ner några grenar som jag tyckte borde bort. Åtta dar efter hade jag fullt med bölder och finnar på händer och fötter, så jag kunde ingenting uträtta och våndas gjorde jag. ”Hade jag bare lått apeln vara ifred” tänkte jag, ”för de va apelns skull förståss” de va ju klart.


Så fick jag bud efter ”Krämmes-Britta”

-”Du har rört apela”, sa hon. Det erkänner jag svarte jag.

-”Jaja”, sa hon. Sen tog hon upp nålar. Ja, hon hade ett helt brev och pillade under naglarna på mig med. Hon pillade tills blodet kom och då tog hon en ny nål till nästa nagel, sen lade hon alla nålarna åt brevet igen.

Om några dar kom hon igen.

-”Gjorde´t nötta?” sporde hon då.

-”Visst inte” svarte jag, fast det var ju lögn.

-”Å, ja ser att de ser så ut, sade då Britta.

Det kände´la ja med fast jag inte ville lä me påbitat.

-”Å när du blir bra igen så gack inte te nat kyrkeled!” (Grind å våran gamle kyrkostig till Nösslinge genom våra och Mölnarps utmarker, belägen i gärdesgården mellan gärdet och skogen här)

-”Ja, gack inte dit” sa hon. För hade jag det gjort hade jag säkert fått igen dåligheten, hon hade, begrep jag, grävt ner nålabrevet vid le`t kanveta utan jag lydde och blev mycket riktigt bra snart.Vi får inte reda på så mycket mer om Britta eller hennes mor men visst låter Lotta Dragslätt väldigt likt Lotta-Bredina Dragstedt?! Lite för lika för att det ska vara ett sammanträffande, tycker jag. Trots att jag följt henne och hennes familj kors och tvärs genom kyrkböcker, tidningar och andra källor så har jag inte sett något om någon dotter. Min gissning är att det kan vara hennes svärdotter Britta-Lena som åsyftas. Namnet skulle dessutom passa in med Krämmarebacken där de möjligen bodde under en period.


Charlotta Andersson Sandberg

genealogista76@outlook.com

Comentarios


bottom of page