top of page
Skribentens bildNicklas Holmqvist - Ägare

En vårpromenad i Älekulla

Uppdaterat: 10 jan. 2021

Ja, vart ska man börja?


Efter att ha sten slocknat i soffan en timma, ska jag försöka sammanfatta dagens tripp.


Jag och Car-Hildning Persson från Älekulla började en promenad runt 8 imorse och kom hem runt 17-tiden.

Målet var att besöka några gamla torp, såg o kvarn grunder söder om Älekulla. Och visst fick jag vad jag ville plus lite till. Hela 23000 steg vad det nu säger.

Tänkte att jag bara listar upp alla platser vi var på så får bild festen komma i ett senare skede. Kommer även nämna om platsen finns i Älekullas torpinventering.


Vi utgick från Sjölid och begav oss söder om. 1. Första stoppet blev Morfars i folkmun aka Abrahams backstuga. Här finns en stor torpgrund med källaren och en ladugrund. Älekulla inv. Backstuga/torp Abrahams vid Urukulla, Öde 1919


2. Andra stoppet blev Alvshult. Här andades det historia, stora stenrösen överallt och gamla ekar. Det finns två torpgrunder och en stor ladugrund. En hel del metall artefakter finns i området samt glasflaskor. Älekulla inv. Det har funnits torp, backstuga och soldattorp under Alvshult. Under slutet 1700-talet bodde Torpare Nils här som var bräcklig.


3. Kvarn o såg ruinerna mellan Kinnasjön och Alsjö. Om dessa ruiner berätta Gunnar Persson om i sin bok som jag även har delat tidigare. Om man går på den gamla färdvägen från Alvshult. Har vi sågruinen till vänster, nerströms och kvarnruinen till höger. En mycket äldre kvarnsten ligger slängd i fallet innan såget. Detta såg var i början ett Nickesåg som konverterades till en cirkelsåg mot slutet 1800-talet.


4. Fortsätter vi den gamla vägen ner mot Sjöbacken, möter vi en inventeringsskylt på vänster sida, Tjäregraflyckan. Här finns bokstavligt inget mer än en lycka. det var i detta torp som Konstnären Johan Fredrik Ekenberg bodde som förfalskade sedlar. Om sedelförfalskningen har jag delat en tidningsartikel på min sida samt Gunnar skriver detaljerat hur torpet såg ut i sin bok. Älekulla inv. Tjäregrafslyckan ”Ekenbergs”, öde 1907.


5. Går vi tillbaka lite mot fallet tog vi av mot vänster längst planteringen. Här skulle Svedjorna ha funnits med sina tre byggnader 1876. Men efter litet sökande hittade vi endast en mörk jordkällare. Vart dessa tre byggnader kan ha stått är ett återbesök för att lösas. Älekulla inv. Svedjorna Furåsen, öde omkring 1880.


6. Vi traskade mot nästa stopp vi Kinnasjön. Här finner vi torpgrunden till Nabben samt en in rasad jordkällare. Älekulla inv. Nabben Ljunglid under Bosterbygd, öde 1880.

Efter dessa besök satte vi oss gött i lä o tog oss lite kaffe o dopp, även hemmagjord medvurst.


7. Vi gick tbx mot Alvshult och tog av mot vänster. Här följde vi den gamla vägen upp mot Nyhagen, även kallad Smalabacken. Här finner vi en torpgrund som har två delar. En stor jordkällare mitt på åkern och resterna av ladugrunden kunde vi inte finna. Ev. låg den vid en stor stenhög höger om torpet och jordkällaren. Enligt Häradsekonomiska kartan skulle det ha legat där ialf.

Älekulla inv. Nyhagen Smalabacken, öde 1916.

Fortsatte på den gamla vägen en bit men tog av mot väster. Vi gick över en väldigt välbyggd väg över mossen här som byggdes av Arnold som bodde här om förr. Fint stenlagd kant på vardera sida och ett fylle mellan mossen och vägen. Fint arbete kort sagt.


8. Målet var Hallatorpet uppe på en ås/häll. Vi hittade torpgrunden och jordkällaren. Ladugrunden var lite värre, någonstans har den väl leget men inget vi riktigt kunde urskilja. Ev. öster om torpgrunden finner vi ett större stenröse som har ”rum” former. Men den var lite fel mot vad kartan visa. Älekulla inv. Hallatorpet Henriks under Dunkared, öde 1928.


9. Nästa stopp var Mossö enligt gamla kartan, men visade sig vara Hallatorpet under Bostebygd, lustigt va? Torpgrunden är rätt tydlig och ligger längst en ännu äldre väg som kommer från söder och kommer ut vid gamla fattighuset mot Stommen. Även en ladugrund hittade vi en bit norr om. Vi letade efter någon jordkällare då det inte fanns någon i torpgrunden. Men bara några meter upp för backen fann vi Hallatorpet under Dunkareds jordkällare. Den är rätt stor, så kanske de samsades om den. Älekulla inv. Hallatorpet Abrahams under Bosterbygd, öde 1901.


10. Nu kommer vi till det tredje Hallatorpet, nu under Björnås. Vi gick först på jordkällaren sen torpgrunden. Den var stor o tydlig, mindre lätt var det att finna ladugrunden som vi gick bet på. Ett annorlunda fynd var väl någon som liknade en hällkista i mindre modell utan lock, ca 140-150cm långt mellan stenarna. Vi Sjöbacken jag nämnde innan några km söder om här har de funnit hällkista också, med innehåll. Älekulla inv. Hallatorp under Björnås, öde 1910.


11. Nu är vi ute på bättre grusvägar igen och kommer till Hurr Edla-stines. Inventeringsstolpen står på en hög men man kan inte tyda någon grund alls här. Och det blev öde senare än 1890-talet men jag hade inget ut markerat här. Dock är en prick lätt att missa under sena kvällar.

Älekulla inv. Hurr Edla Stinas backstuga vid Modis, öde 1908. Sista dottern flyttade till Flahult i Gunnarsjö 1860.


12. Den sista platsen blev Hurråsen. Här står stolpen också på ett stenröse och öde runt samma tid när Häradsekonomiska kartan ritades. Så får backtracka här också lite grand. Älekulla inv. Hurråsen Tranetorp vid Holmen, har också hört till Brastorp, öde 1883.


Så, detta var kort om hela denna vackra söndag. Många platser har vi besökt, fotograferat och filmat.

Nu finns det att göra, inte för att jag hade lite o göra innan.

Ha det gött i dessa tider, och ut i skogarna med er om ni vill komma ut lite 😊

Skifte-karta över södra Älekulla från 1847
Skifte-karta över södra Älekulla från 1847

Comments


bottom of page