top of page

Skogspromenad ovan Guntorp mot Öresjön + video

Tog mig en fin skogspromenad uppe i skogarna mellan Guntorp och Öresjön i helgen och besökte några gamla torp platser. Det var tre platser som försvann i början av 1900-talet.

Se den här eller följ länken till Youtube här https://youtu.be/Et0XGCfvtsY


Först besökte jag Ljunglid som låg intill vägen ner på en slänt i en vacker lycka. Här fanns en torp-, ladugårdsgrund och en jordkällare som rasat in.

Fåglarna kvittrade och fjärilarna flög omkring i den här vindskyddade lycka.


Andra platsen var Hultelid. Här går stenmurarna i leder över nästan hela det lilla området. Här fanns en torp-, ladugrund men finns knappt några tydliga rester av dem. Torpgrunden visar sig som en jordhög där murstocken än gång var. Lite spår av grunden kanske man kan skymta i marken. Ladugårdsgrunden har inga tydliga inre väggar utan det är mer utsidan som man kan skymta fönster o något rum avdelat i marken. Där emot är jordkällaren stor och helt intakt, ett rejält jobb.


Den sista platsen var Skogen. Skogen låg ute på en udde i en mosse kan man väl säga. Här finns stora och tydliga röjningsrösen och en kraftig mur runt udden mot norr, ca. 1,5-2m bred men inte så hör. Ett röjningsröse utmärker sig väldigt mycket och det känns nästan lite medeltida eller väldigt gammalt i alla fall. Jag hittar först Skogen 1869 när en familj flyttar hit men marken känns bra mycket äldre än så. På en karta från 1860-talet så fanns här en ladugård och ett torp. Men efter den kartan hade torpet påbyggts med en fäbodsliknande del, så torpet ser ut som ett L. I torpgrunden finns en djup och stor källare, tydlig murstock och då fäboden som är lika stor som torpet. Några meter sydväst hittar vi en rejäl ladugårdsgrund. Innerväggarna är ca 180-200cm höga. Man kan undra vilka som bott här innan 1860-talet eller så slet de dag och natt för att skapa det här brukslandskapet. Synd jag inte kan finna äldre familjer.


Jag kommer gå mer in i djupet på vissa personer som bott på de här platserna de kommande veckorna. För de nämns i boken "Berghem, bygden vid Viskan".


Det sista dog batteriet på kameran men hoppas ni gillar denna underbara vår dag ute i våra skogar! :)

15 visningar

Comments


bottom of page