top of page

Steken under Öresten

Mitt projekt med att återskapa en karta över Öresten från 1840 i modern tappning för digitalt bruk fortgår. Men nu när vädret är så hiskeligt vackert så passar jag på att åka upp till området för att besöka de här gamla platserna. Det tar inte mer än 10 minuter med bil från mitt hem.


Igår kväll tog jag mig en tripp upp till det gamla Steken. För den Steken som vi har sett på bild i "Där färdvägar möts" är inte den här platsen. Utan förr låg Steken närmare Öresten, men inte mer än några få 100 meter. Den senare Steken låg nere på Stekehagen närmare Kalven.


På denna platsen 1840 fanns det tre byggnader, torpet, ladugården och en mindre byggnad. Vägen från Stora Sandvik till Kvarngården gick igenom gården med ladugården till vänster och torpet till höger. När jag går här och så beundrar man hur folk slet för det lilla. Nu har dock mycket växt upp, men uppe från dess placering ner mot Kalven ser man tydliga spår från den gamla bruksmarken. Även den gamla kartan vittnar på en rätt stor areal runt torpet. Från vägen ser inte platsen ut mycket för världen, men det är när man kommer runt som det blir fint.

Steken under Öresten 1840
Steken under Öresten 1840

Det jag fann av de här tre byggnaderna var torp grunden, rester av ladugården som var större grundstenar som nästan försvunnit bland åkern. Den mindre byggnaden kunde jag inte ana. Dock fanns det en jordkällare jämte torp grunden, och säkerligen den som var den mindre byggnaden.

Men den som jag tyckte var mest intressant var den gamla stenkammargraven som ligger bara en meter från jordkällaren. Jag visste att här funnits en stenkammargrav efter jag studerat Fornsöks kartor, men att den skulle ligga så nära hade jag aldrig anat. Man kan ta den som en till jordkällare faktiskt. Det som utmärkte den var nog det stora stenblocket som låg vid innerväggen. Dessa block har jag aldrig sett i en jordkällare.

Stenkammargraven vid Steken, Örby
Stenkammargraven vid Steken, Örby

Och till sist så går det inte att undgå att det finns gott om vildsvin i området. Jag gick runt vid torp grunden för att se om de bökat upp något intressant och visst gjorde de det. Fann en gammal tallrik av någon sort, om det har varit till blomkruka eller annat bruk kan jag inte säga. Men den har varit glaserad på båda sidorna.

Glaserad tallrik av någon sort
Glaserad tallrik av någon sort

Ne, nu måste jag nog igen. Fornsök har inget markerat för det gamla Vrå platserna. Tur att solen inte går ner än.


Karta över Öresten 1840

https://historiskakartor.lantmateriet.se/historiskakartor/show.html?archive=REG&showmap=true&searchType=v&nbOfImages=80&sd_base=lm15&sd_ktun=00045aux&mdat=20161222151121350028&p=2

17 visningar

Kommentare


bottom of page