Jag vill tacka alla som dök upp i onsdags för att lyssna på min lilla föreläsning om Kvarnar i Marks härad i Björketorp. Och ett stort tack till Lena som frågade om jag ville göra det. Det var riktigt kul att se det var så många som följer min resa på Glömd värld i marks härad och att få träffa er som man bara skrivit med. Det värmer jättemycket och alla positiva kommentarer efteråt såklart 😊
Det fanns en hel del källor som jag nämnde och tänkte jag delar allt det här idag. Finns väldigt mycket att läsa om kvarnar när man väl börjar leta och mycket är ”gratis” att ta del av.
Svenska kvarntermer
Utgivningsår: 1952 och 1984 å finns i två delar
Antal sidor: 320 + 260
Innehåll: Studier över kvarnens och malningens terminologi i svenska dialekter med särskild hänsyn till de västsvenska jämte kortfattad framställning av de svenska kvarntyperna och deras utveckling.
Malet sågat och stampat
Utgivningsår: 2019, Länsstyrelsen och Västarvet
Bibliotek: Kinna, ej lån
Antal sidor: 187
Innehåll: Kvarnar, såg och stampar runt om i Västra Götaland publicerad av. Mycket information och bilder av och runt verksamheterna.
Agrar småindustri i Västra Götaland - Västra Götalandsregionen
Utgivningsår: 2006, Västarvet
Antal sidor: 280
Innehåll: Översikt och prioritering av landsbygdens små industrier. Kvarnar, mejerier, träindustrier, verkstäder, smedjor, kraftverk och massa fler verksamheter.
Tulquarnar och Beckequarnar i Marks Härad
Utgivningsår: 2006, Kulturgeografiska institutionen, Susanna Eschricht.
Bibliotek: Kinna, ej lån
Antal sidor: 60
Innehåll: En metodstudie och diskussion om kvarnnäringens kulturhistoriska arv. Inventering inom Istorp, Öxnevalla, Hyssna och Sätila.
Lockö kvarn
Video på Youtube
Innehåll: Rolf Edberg berättar och visar runt i Lockö
Istorps kvarnar
Utgivningsår: 1996, Nils G. Karlsson
Bibliotek: Kinna (ej lån) och Horred
Innehåll: En inventering av kvarnar i Ekån och dess biflöden.
Torestorp i våra hjärtan
Utgivningsår: 2007
Bibliotek: Kinna (ej lån), Bokbussen, Fritsla, Horred, Skene och Sätila
Innehåll: En hel del om sågen och kvarnarna som drevs Torestorp.
Kammarkollegiet Kvarnar och sågar 1620-1800.
Plats: Riksarkivet, läsesal
Innehåll: Handlingar från kvarnkommissionerna
Digitalmuseum, Nordiska museet
Innehåll: Äldre fotografier, målningar och prylar
Historiska kartor, Lantmäteriet
Hur: Under ”Sök via karta” letar man upp vart man vill söka. Under ”Sök detaljerade kartor” väljer man i listor ner till gård för att hitta kartor
Sveriges äldsta storskaliga kartsamling, Riksarkivet
Öresten, Marks hd, 1649-50, bläddra själv: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/R0000494_00002#?c=&m=&s=&cv=1&xywh=-2841%2C-247%2C9250%2C4938
Kolla runt på en karta: https://toramaptest.riksarkivet.se/
Fornsök
Finns mycket lokala böcker som tryckts de senaste 50 åren och de innehåller ibland lite om kvarnarna i bygderna. Så de kan jag rekommendera att titta in i om man är intresserad i en viss socken.
Det finns så mycket att se där ute i skogarna som bara man kan se igenom att bege sig ut och att kika lite i de gamla kartorna efter ledtrådar är en bra början. Visst, nu på hösten är älgjakten och dryga älgalöss men ta på er reflexvästarna och bege er ut på era egna jakter efter det glömda. Du kommer definitivt gå i någons fotspår 😊
Ha en fortsatt bra söndag!
Kommentare