top of page

Vävkurs i Karibien?


Vid första anblicken har kanske inte Marks härad och Västindien så mycket gemensamt men en man i Mäshult i Skällinge hade planer som kunde knutit samman de båda.


1784 övertog Sverige ön St. Barthélemy i Västindien från Frankrike. Fransmännen fick i gengäld handelsrättigheter i Göteborg. Ön var sedan en svensk koloni ända fram till 1878. Det finns fortfarande en del kvar som minner om den svenska tiden. Huvudstaden heter exempelvis Gustavia efter Gustav III.




Ön är inte stor och det fanns inga bra möjligheter till odling. Däremot fanns en bra hamn och detta gjorde att kungen beslöt sig för att satsa på handel[1]

Den här epoken får ses som ett mörkt kapitel i Sveriges historia då ön blev ett centrum för slavhandel. Denna upphörde så småningom och med tiden gick handeln överlag dåligt bland annat på grund av nya handelsavtal i området.


1878 blev St. Barthélemy åter franskt men en del svenska spår finns kvar, exempelvis de tre kronorna i vapenskölden, stads-och gatunamn.










När det började gå snett funderade man förstås på olika sätt att få ön att blomstra igen och det är där Marks härad kommer in i bilden. I Aftonbladet kunde man i februari 1876 läsa följande:[2]



Ja, en spännande tanke får man ju säga, men vad jag vet blev det inget av den…


Charlotta Andersson Sandberg

Facebook: Genealogista

genealogista76@outlook.com




[1] https://historiesajten.se/handelser2.asp?id=49 [2] Tidningar.kb.se Aftonbladet 1876-02-01


Comments


bottom of page