top of page
Skribentens bildNicklas Holmqvist - Ägare

Vandra i höstens vackra landskap


Lockö kvarn i Hyssna
Tips: Lockö kvarn i Hyssna

Nu börjar hösten verkligen ta sin plats i skog och mark. Regnet avlöser varandra och ibland tittar solen fram med sina sista värmande strålar. Mörkret infinner sig tidigare och tidigare å det är snart redan mörkt när man kommer hem från jobbet. Känslorna är splittrade för den mörka tid som snart är vid knuten vår. Vi lysa upp vår mörka tillvaro med levande ljus som både ger oss ljus och värme i vår boning. Men en måste också faktiskt komma ut och få sig en dos av den vackra årstid som nu är här. Och det är precis det jag kommer ge tips på nu.

Sista kvarnen nedströms vid Ekarebokvarn
Sista kvarnen nedströms vid Ekarebokvarn

Det finns många vackra platser att besöka i vårt härad. Och vad kan vara mycket vackrare än när löven ligger över en slingrande gammal skogsväg som följs av en mossig stengärdsgård. Egentligen räcker det att ta sig till närmsta skog så brukar det alltid finnas några spår av de som brukade markerna. Jag har de senaste två åren skapat tre lokala kartor där jag har markerat ut platser med lite text. Den första var faktiskt över Ekarebo i Istorp början 2019. Där markerade jag ut gamla kvarnplatser som jag funnit på olika kartor över gårdarna i Istorp. Jag hade börjat uppströms där Ekån börjar och tagit mig nerströms. Det finns ett bildgalleri inne på min Facebook-grupp med bilder från alla platserna jag besökte. Nu när det är mycket vatten kanske det är lite blött när man tar sig nerströms men lätt värt ett besök under höstskrud. De har i år även iordninggjort Dämmet och är man mer intresserad av alla de kvarnar som varit här finns det ett häfte som Nils G. Carlsson gjort. Har tyvärr inte fått läst den själv men står säkert mycket intressanta saker om dessa kvarnar här i Ekån.



Möten i skogen: Eriksgrotta vid Erikstorpet i Hajom

Den andra kartan var Livet under Öresten 1840. Här baserade jag alla mina platser och namn enligt en karta som ritades över Öresten gård 1840. Jag har markerat ut alla gamla platserna och fyllt i med de familjer som levde här under Husförhörslängd 1832-1841. Många skildrade liv kan man läsa om och naturen ovanför Öresten mot Nabben är blandad med gran och lövskog. Riktigt fint att gå i bitvis och en historievandring från 1840-talet.



Man kan läsa mer om det här på sidan under menyn Livet under Öresten 1840

Strömmen i Torestorp
Tips: Strömmen i Torestorp

Sista kartan var inför en torpvandring uppe i skogarna ovanför Stämmemad i Kinna i samarbete med Kinnaströms sportklubb. Slingan som finns markerad på kartan tar mellan 2-4 timmar beroende vilken hastighet man har. Terrängen är väldigt varierande men en väldigt intressant och fin promenad. Ett parti mellan Hulta och Källeberg kan vara väldigt blöt så här års då vattnet från mossen nedanför Hulta rinner ner mot Stora Hålsjön här. Informationen om torpen är tagna från Kinna västra, Gårdar torp och backstugor väster om Viskan i Kinna socken. Ett litet men värdefullt sådant där man kan läsa lite om varje torp här i skogarna. På varje kart-plats har jag lagt till typ av torp, gård den tillhörde, inventeringsnummer, byggår, öde, de boende, övrig kommentar, bilder om sådant fanns i Gamla Kinnabilder och om den fanns med på Häradsekonomiska kartan från 1890-talet. Övrig kommentar är min egen research om torpet eller tolkning av ting i Kinna västra häftet. Stigarna här är väldigt farbara halva vägen och resten kan vara lite snårig. Men om man går från KSK tar man upp mot Huggsantons och fortsätter upp mot Högen. Tar av vid torp grunden Skogahagen ner mot Ginkalunda så kommer man förbi den historiska platsen vid tegelåsen. Limmeliberg eller som de gamla sa, Linnareberg är den hög kulle ovanför torpet Svedjan. Skogen är gles och mossig och här sades att ett Skogsrå befann sig. Flertalet gamla lövträd växer här som skapar en fin naturupplevelse runt berget.



Glafsereds gamla bro
Tips: Glafsereds gamla bro

Det här var tre platser där ni kan läsa om historien under promenaden. Öppna länken i telefonen och den bör visas i Google Maps. Där kan ni läsa allt som finns som torpet och kvarnarna. Självklart finns det fler platser här i häradet som har helt magiska miljöer. Några av dem är Ramhultafallet i Sätila. Fortsätter man ovanför fallet och längst berget kommer man fram till ett gammalt kvarnhjulsbrott där stenarna ligger lite huller om buller, ofärdiga och trasiga. Kyrkovägen mellan Berghem och Surteby har mycket fint i sin väg. Runt sjöarna Hedgärdessjön i Skene, Mjögasjön i Kinna, Dräggsjön vid Två Skyttlar, Storsjön i Viskafors och Stora Sävsjön i Gunnarsjö (parkera vid kyrkan). En skog som jag nyligen gick i är åsen mellan Lekvadsgård och Öresten. Parkera bilen vid gamla kraftverket i Lekvad och gå igenom Lekvadsgård för att ta upp stigen till höger efter gården. Det är riktigt vacker skog här uppe. Vid Lillasjö finns rester av en fördämning som jag inte kan hitta på någon karta. Finns så många fler platser som jag kan tipsa om men se upp för jägarna för det är deras tid i skogen också.


Ha en fortsatt trevlig helg!

Kommentare


bottom of page