top of page

Amerikafararna och Markemigranter.se

För 4 veckor sedan fick jag ett sug om att skriva om en familj som emigrerat över till Amerika. Jag har inte lagt någon märkvärdig tid på att kika på dessa i husförhörslängderna men nu kände jag det var dags. Jag var lite oviss över vilken socken jag skulle kika närmare på men hjärtat har en tendens att dra sig ut till skogsbygden Älekulla. Efter att jag bläddrat lite i boken Utvandrarna från Torestorp där de tog upp 760 personer som emigrerat från Sverige, främst till Amerika. Förstod jag att det kanske inte kunde bli så många från Älekulla då befolkningen närmast alltid varit hälften så många mot Torestorp. Jag började sakta och metodiskt gå igenom husförhörslängden 1862-1871 utan att hitta någon Amerikafarare. Torestorps första emigrant var Albert Magnusson från Strömmen, som vid 27 års ålder tog steget över till Amerika 1868. Så jag hade väl inga förhoppningar på att hitta några i Älekulla tidigare heller. Men så fort jag öppnade nästa längd poppade Amerikafararna upp nästan varje sida.


Svenska Amerika linjen med skeppet Drottningholm. Källa: Digitalmuseum
Svenska Amerika linjen med skeppet Drottningholm. Källa: Digitalmuseum

Den första emigranten som jag stötte på var Elias Niklasson som var far till arrendatorn Nils Johan Eliasson på Gäddarps militärboställe. Elias ska ha rymt ut ur landet 1873 och återkommit 1877 men nu när jag skriver denna text kan jag självklart inte säga att det var till Amerika han rymde. Emigrationen började verkligen ta sin fart 1880 i Älekulla och det var som en strid ström de kommande åren. Folk reste fram och tillbaka, stannade och bildade familjer men även omkom i tragiska olyckor.

 

Intresserad av data som jag är började jag även skriva upp personerna som emigrerade eller immigrerade tillbaka. Jag läste igenom husförhörslängderna fram till 1929 och överraskad blev det över 400 rader i dokumentet. Jag har inte enbart tagit med de som är födde i Älekulla utan även inflyttade etc. alla som var skrivna i husförhörslängden är med. Jag tänkte väl först att jag skulle kunna göra ett inlägg om någon av personerna eller familjer som emigrerade men även dra en liten analys över siffrorna. Men lusten till att göra något större av det sattes i rullning. Jag ville göra en hemsida för informationen jag hade samlat på mig där ni som läser detta och andra intresserade kan ta del av allt. Jag frågade Charlotta om hon skulle vilja gå igenom alla personerna i listan. Om man kunde hitta var de emigrerade och vad annat man kunde hitta om dem. Och ett sådant jobb hon gjort! Alla har självklart inte hittats men rätt många ändå på den här korta tiden. Har ni någon historia om en släkting från Älekulla som varit i Amerika? Då skulle det varit jättekul att få dela med den här på sidan.

 

Jag började knåpa ihop en sida där man kunde söka bland personerna och kallade den först för Älekullas Amerikafarare. En karta blev också senare implementerad så att man kunde se vart de emigrerade ifrån men också vart de flyttade om vi hittade något. Förra veckan diskuterade vi lite jag och Charlotta och kom fram till att sidan skulle kunna heta Markemigranter. Med det här namnet vill jag försöka få med fler socknar från Marks härad. Så jag räcker ut en hand om hjälp för att fylla på den här sidan. Det är inte alls svårt då man endast fyller på ett excel med information och sedan finns husförhörs- och flyttlängder på Riksarkivets hemsida, gratis att bläddra i. Jag gick igenom Älekullas husförhörslängder på 1 vecka och sedan har Charlotta fyllt på efter det. Men det är verkligen ingen tidspress om man vill hjälpa till, om det tar några månader spelar ingen roll. Huvudsaken är att informationen kommer upp och då även bli sökbart för de som är intresserade. Jag har en mall för vad för information som behöver vara med och jag kan hjälpa till som stöd om så behövs.


Listan av emigranter som är sökbar
Den sökbara listan av emigranter
Kartan över platserna i Amerika där emigranterna flyttade till
Kartan över platserna i Amerika där emigranterna flyttade till
Kartan över Älekulla och där folket emigrerade ifrån
Kartan över Älekulla och där folket emigrerade ifrån

Det finns redan liknande sidor kanske ni säger. Men om vi tar till exempel Emiweb så står personer inte med om de flyttat tillbaka och det är det som jag vill komma åt med den här sidan. Göra den lite mer personlig, att man ska kunna se alla resor människorna gjort men även fylla på med mer information om man hittar det och intressanta länkar. Det här kan bli en välbehövd källa som även är gratis att använda. Sidan är heller inte helt färdig på den här korta tiden utan det finns mycket jag än vill implementera, till slut även med engelska om möjligt. Förslag tas gärna emot också.

 

Tänkte dra lite kort om inspirationen för designen på sidan. Jag ville få en mer autentisk känsla än en oinspirerad lista rakt upp och ner. Så jag har vänt mig till gamla passagerarlistor, emigrationsintyg och tidningar. Med den tidsenliga källan har jag använt mig av typsnitt, färger och andra designmönster jag kunde hitta.


Inspiration av typsnitt samt färg
Inspiration av typsnitt samt färg
Inspiration av typsnitt och bakgrundsmönster
Inspiration av typsnitt och bakgrundsmönster
Inspiration till designen av listan
Inspiration till designen av listan

Här har ni länken till sidan www.markemigranter.se.

Hoppas ni tycker om den och ni som vill göra en god gärning för historieälskarna, är det bara att säga till så hjälper jag till med uppstarten 😊

 

Dela gärna sidan så kan vi skapa en unik historia sida för Marks härad. 😊

Comentarios


bottom of page