top of page

En vårpromenad i skogarna mellan Skephult och Roasjö

Långt upp på höjderna mellan Skephult och Roasjö finner vi idag endast skog och små sjöar. Mellan sjöarna Porssjön och Sävsjön fanns här förr minst åtta boställen, torp och backstugor med sina små jordlotter. Jag och Dante började vår promenad nere vid Skephults vackra träkyrka. Vädret var strålande och de vackra vår färgerna hade börjat explodera i landskapet. Vi började sakta gå mot Roasjö för att sedan ta av första grusvägen upp till höger direkt efter kurvan. Det här var den gamla vägen som skulle ta oss ända fram till vackra torplyckan Hästhagen. De som varit uppe i Skephult vet att det ligger högt men att vi skulle behöva gå ännu högre för att komma till vårt slutmål trodde jag inte. Den första backen upp kantades till höger av en fin stenmur till den gamla åkern till gården Backen och överblick där skolan förr låg. In till vänster i skogen låg förr torpet Karlsås/Karlstorp under gården Skephult. På Häradsekonomiska kartan från slutet 1800-talet såg det ut som att en stig gick in till torpet men den såg vi inte på vägen upp denna dag.

Början av backen upp mot Ekåsen och Hästhagen
Början av backen upp mot Ekåsen och Hästhagen
Vägen slingrar sig vackert igenom landskapet
Vägen slingrar sig vackert igenom landskapet

När vi väl kommit upp för backen möttes vi av ett hygge med en enorm utsikt mot Kinnarumma och längre. Vägen här gjorde två skarpa svänger för att sedan gå rätt så rakt ner mot Porssjön. I häftet ”Folkminnen från Skephult” kan man läsa att här funnits ett Vattenväsen.


”Det hade de väl sett sjörå nere i denna sjön, Porssjön heter den. Det var en fin fröken, men när hon vände sej om var hon som ett baktråg, ihålig.”

Porssjön
Porssjön

Jag å Dante såg inget sjörå men sjön låg blank och fin med några tranor trumpetande ifrån sjökanten. Snart var vi framme vid det första stället som försvunnit, Ekåsen. Gården Ekåsen var det största av dem men bara ett av de första. Av den gården finner vi inte så mycket mer än vackra slingrande stenmurar mellan de små åkerlotterna. Husgrunden är överväxt så man knappt förstår att den finns här i skogen. Av Ladugården syns inget alls och en stor vändplats för timmerbilar mellan husgrunden och jordkällaren.


Bilderna nedan är den gamla åkern men även torpgrunden som knappt syns. I stenmuren fanns det lite gamla artefakter.

Det lilla kvar av Ekåsens jordkällare
Det lilla kvar av Ekåsens jordkällare

Vid vändplatsen delade sig vägen upp till vänster och ner åt höger. Vi tog åt vänster och kom snabbt till nästa torpområde, nämligen Hästhagen. Den här marken var ett samfält till gårdarna Backen och Skephult Klockaregård. Av vilken orsak vet jag ej men Hästhagen står som tidigast under Klockaregården. Vägen var vilt klädd med härligt mjukt gräs som slingrade sig längst landskapet tätt med en stenmur. Den gamla åkern på vår vänster sida hade nyligen blivit röjd och det är nu en öppen och fin lycka här uppe i skogen. Björkarna står spridda med sina djupt gröna nästan pastellfärgade kronor och känslorna i mig rusar av värme och lycka inför den här vackra synen.

Vägen in mot Hästhagen från Ekåsen
Vägen in mot Hästhagen från Ekåsen

Vi fortsatte igenom lyckan och möts på vår vänster sida ingången till jordkällaren som förr antagligen hade en mindre byggnad ovan. Enligt en karta från 1894 fanns här fyra byggnader, torpet, ladugården, jordkällaren och en mindre ekonomibyggnad bakom torpet. Byggnaden ovan jordkällaren är ritad i samma storlek som torpet om inte lite längre.

Hästhagens jordkällare
Hästhagens jordkällare

Mitt emot jordkällaren på andra sidan vägen hade ladugården en gång legat men grunden syns knappt och är bra övervuxen av blåbärsris tror jag. Den hade gått längst med vägen förr.

Här under vilar ladugårdsresterna till Hästhagen
Här under och efter björkarna vilar ladugårdsresterna till Hästhagen

Efter de två platserna öppnade det upp sig lite och man ser torpgrunden tydligt i ängen. I murstocken växer det ett stort gammalt träd som jag tror är en Sälg. Den har växt här några år med tanke på storleken. Följer jag sedan stenmuren upp för backen bakom torpgrunden kommer jag fram till den sista mindre ekonomibyggnaden vid det här torpet.

Hästhagen, jordkällare till vänster torpgrund höger vid Sälgen
Hästhagen, jordkällare till vänster torpgrund höger vid Sälgen

Efter en rundvandring i den fina lyckan står jag å Dante nu vid den vackra vägen och blickar längst med vägen in i den mörka skogen. Lite längre in skulle det funnits ett till torp med en ladugård. Direkt när vi försvann in i mörkret möttes vi av dess jordkällare som sedan länge rasat in på vår höger sida. Fortsätter vi vägen som är lite upphöjd från åkern nedanför kunde vi se nästa torpgrund. Upphöjd på en platå där trädgården säkert var har vi torpgrunden som i sig skapade två platåer totalt. Jag försöker minnas tillbaka till alla platser jag besökt som skulle kunna ha något liknande. Och närmast är nog Björnelid i skogarna ovanför Stämmenad, inte så långt ifrån Hogsantons lycka. Ett sådant slit de gjort här för att skapa den här nu mörka och vackra platsen.

Vi försökte sedan se om det fanns några rester av ladugården men hittade inga på platsen. Dock såg vi på den vänstra sidan vägen en ladugårdsruin som låg längst med vägen. Här kan man även se de små stenpelarna som höll uppe ett mindre överhäng till ladugården.

Ladugårdsresterna till andra Hästhagen
Ladugårdsresterna till andra Hästhagen

Ladugårdens placering stämde ju inte riktigt överens med vad den Häradsekonomiska kartan visade. Och jag undrar när den här sista platsen egentligen försvann. Skifte-kartan från 1894 där man kunde se den första Hästhagen visade inga byggnader alls här men det är här vi såg mest rester. I muren en bit från torpgrunden fann vi zinkspänner och annat skräp. Vet iofs att Häradsekonomiska kartan är sammanställd av andra redan existerande kartor och om det inte fanns mättes det ut igen. Och en annan fråga jag ställer mig är vilket av torpen var först här. När jag tog mig en snabb läsning i kyrkoböckerna blev en Andreas Carlsson ”Hälftenbrukare på torpet Hästhagen” 1861. Kan det här hade varit när någon av torpen byggdes. Många frågor som jag får försöka reda ut i framtiden.

Hästhagen 1894, nr 182 är andra torpgrunden
Hästhagen 1894, nr 182 är andra torpgrunden
Häradsekonomiska kartan, mörka rutor ner till vänster är "Backa-Johannesa"
Häradsekonomiska kartan, mörka rutor ner till vänster är "Backa-Johannesa" ödeåker

Det här är ju dock inte slutet på vår promenad, utan vi har ett namn att utreda som ligger intill Hästhagen. På den ekonomiska kartan från 50-talet och Lantmäteriets karta kan vi läsa namnet ”Backa-Johannesa” mellan Hästhagen och Slättåsen i Roasjö socken. Marken ligger under gården Backen men kan ej finna någon byggnad på den här platsen. Läser man i registret på kartan från 1894 som Hästhagen även finns med på. Kan man på dess plats, nummer 283, utläsa ”Skogen gammal Ödåker”. De spår man kan se på Häradsekonomiska kartan är några öde åker plättar som jag tidigare stött på vid andra äldre torp platser som försvunnit innan den här kartan sammanställdes. Tar man och tittar på ”foto” kartan i Fornsök kan man tydligt se två större äggformade inhängningar av större stengärdsgårdar som sitter ihop. Till höger om inhängningarna ser vi två långa linjer av stengärdsgårdar. Runt om finns det mindre och större odlingsrösen. Ingenting finns registrerat på Fornsök och det gör mig lite mer intresserad av platsen. Hästhagen som vi nyss besökte finns heller inte med i deras register fast det är äldre än 1850. Det är som ett blankt papper här uppe på höjden och runt om. Det räcker du går över gränsen till Roasjö socken så har man markeringar överallt.

Utsnitt från Fornsök över "Backa-Johannesas"
Utsnitt från Fornsök över "Backa-Johannesa"

Från Hästhagen gick jag å Dante igenom den gamla åkermarken mot väst och Hästhagsmossen. Efter ett litet fuktigt parti kom vi ut vid mossen och det stora kalhygget som nu har små granar växande överallt. Stengärdsgårdarna ligger på en höjd så vi hade en liten backe att ta oss upp för innan vi kom fram. Vid det här tillfället visste jag inte om det ni läste i det förra stycket utan gick enbart på namnet och så chockad jag blev när jag fick se alla lämningarna. I en av inhängningarna hade det planterats lövträd och det var ett högt staket runt. Någon torpgrund var det inte tal om att leta efter vid det här tillfället utan jag bara kollade runt alla de olika odlingsrösena. Så att ta sig en tripp hit till hösten när färgerna börjat komma eller varför inte under älgjakten och störa jägarna? En otroligt vacker plats på sitt eget sätt. Tänk om 30-40år när de här granarna står ståtligt i landskapet och man åter kan se alla odlingsrösena.

Dante står på ett av de många odlingsrösena vid "Backa-Johannesa"
Dante står på ett av de många odlingsrösena vid "Backa-Johannesa"

Efter denna upptäckt började jag å Dante bli lite hungriga efter allt promenerande. Så vi började gå längst den gamla skogavägen ner mot Ekåsen igen. Men innan vi kom fram dit gick vi på en till liten lycka med vackra stengärdsgårdar. Undrar om det en gång legat något torp här också men det syntes inga rester på platsen. Det är bara ett stenkasst från Ekåsen så kanske har det bara varit mark som odlats upp men den var finare än så.

Vägen ner från "Backa-Johannesa" mot Ekåsen
Vägen ner från "Backa-Johannesa" mot Ekåsen

Vi tog oss en vattenpaus vid Ekåsen sen påbörjade vi vägen ner mot Skephult kyrka igen. Det blev en helt fantastisk dag uppe i de glömda skogarna och jag skulle rekommendera alla att ta den här turen om tiden finnes. Och om ändå skogen kunde tala!


Här kommer en liten karta jag skapat i Google Maps för den som vill ta samma promenad. Det går att öppna upp den i mobilen så man kan ha med kartan. Kan vara dålig täckning där uppe så öppna upp kartan innan ni går. Jag har markerat ut de platser vi besökte men även mängder av fler platser som sedan länge är glömda från den Häradsekonomiska kartan. Har även tagit med lite in på Roasjös marker då det ligger inom en redig promenad eller cykelrunda. Har skrivit på de platser jag inte besökt utan bara markerat, så positionerna är på ett ungefär. Ni får givetvis dela med er av kartan till de som är intresserade. Har inte lagt in allt för mycket information mer än platserna. De platser som jag besökt har lite mer skrivet om var vissa grunder kan hittas.



Ha en fortsatt bra söndag! :)

bottom of page