top of page

Viskan igenom Marks härad

Uppdaterat: 18 dec. 2022

Ni som följt mig de senaste åren vet hur mycket jag älskar mina kartor och främst att skapa dem i Google Maps. Det är ett smidigt sätt att skapa, underhålla och öppet för alla att se om man så vill ha. Som jag nämnde i förra inlägget har jag påbörjat en karta om alla verksamheter, broar, strömmar, vad, platsnamn med mera i Viskan i Marks härad. Jag har gått igenom historiska kartor på Lantmäteriet och följt Viskan från Rydboholm ner till Veselången i Horred. Självklart finns inte allt med på kartorna då hela tidsspannet de senaste hundra åren inte finns dokumenterat på kartor. Därför vill jag med hjälp av er som är intresserade och besitter information å bilder på platser jag redan markerat ut eller att skapa till nya. Självklart kommer föreningar, personer nämnas om så görs eller vill. Jag ser den här kartan som en gemensam karta, för bygden för att visa hur mycket Viskan verkligen betydde för människorna i bygden.


Känner att Viskan färdas så långt och besitter mycket historia. Därför kommer jag även lägga till lite text från gamla tidningsurklipp, kyrkoböcker om namn nämns för att kika närmare i vilka de var, blogginlägg och fotografier från tex. Digitalmuseum som är en guldgruva. Ja, lite som min blogg är vill jag även att kartan inte bara ska vara objektiv utan även personlig i den mån det går. Om det skett en olycka vid någon gammal bro, fanns det några tvättställen längst Viskan eller andra händelser är självklart också intressant. Allt börjar med en karta men det är folkaminnen som skapar innehållet.


Det finns väldigt mycket dokumenterat i bygden och det är jag väl medveten om. Och jag försöker ta med lite sådant som redan finns men jag hinner inte läsa allt som finns. I Rydboholms trakten finns boken Kinnarumma sockens historia men även Glen Murbergs blogg som jag kommer använda mig av. För i de strömmarna har mycket historia utspelat sig.

Kungsfors år 1740
Kungsfors år 1740

Så hur fick jag idén till att skapa kartan från första början. Jag stötte på en karta från 1740 på Lantmäteriet där de kartlagt hela Viskan från Rydboholm ända ner till Veselången i Horred. Där finns namnen på strömmar, verksamheter, vad-platser och andra namn utmärkta. Tyckte det hade varit kul att skapa en karta för enbart den här kartan men det gick snabbt emot att jag ville fylla på med andra platser som jag visste fanns på yngre kartor. Det som är intressant är att se vilka tidsperioder verksamheterna fanns och försvann. Finns så mycket som jag känner att jag vill kika på efter jag skapat den här kartan. Jag trodde en sak om ett ställe men visade sig ligga på ett annat, sådana saker hade man aldrig vetat om man gick enbart på vad som skrivits om en plats. Kartan är ju som ett foto över den tidpunkten kartan skapades. De talar sällan osanning och minnen kan förändras igenom åren om det enbart går ner via tal. Och det är det jag älskar med de gamla kartorna. Samma gäller tidningarna, där det skrevs om händelser vid just den tidpunkten. Om det är mer osanning än vad folk forskat fram ur andra källor säger jag är osagt men just den där tidningsartikeln är något som de lokala i bygden läste just vid den tiden. Allt kommer till slut ner till ens egna tolkning av materialet. Jag säger inte att min skapade karta har all rätt information mer än så jag tolkat materialet och allt går självklart att ändra på om jag fått något helt om bakfoten. Hade varit kul om andra intresserade av bygden kunde ta del av allt som Viskan ha givit oss. Gemensamt kan vi skapa något stort, lärorikt och dela den med kommande generationer. Slutligen, kartan är ej klar om den någonsin kommer bli klar men en bra grund är lagd för framtiden.

Kartan Viskan igenom Marks härad
Kartan Viskan igenom Marks härad

Här kan ni kika in kartan Viskan igenom Marks härad:


Länk till kartan från 1740:


Här kan ni kika in lite andra kartor som jag skapat igenom åren.


Glömd Värld i Marks härad

Min karta med alla torp, gårdar, kvarn, sågar och andra intressanta platser som jag har besökt eller kommer att besöka. Men på grund av skolan jag gick i två år så är den ej uppdaterad sedan mars 2021, det finns dock väldigt mycket ut markerat på den 😊


Livet under Öresten 1840

En karta över Örestens marker som jag helt baserade på en karta från 1840. Jag markerade ut alla platser som finns kvar och försvunnit. Gått igenom kyrkoböckerna för att lägga till de som levde vid de här platserna den tiden kartan skapades. En intressant karta tycker jag själv där jag även försökt få med gamla vägarna i skogarna uppe på åsen mellan Hyltenäs kulle och Örestens gård. Finns även att läsa om här på bloggen under fliken Livet under Öresten 1840.


Torpvandring Stämmemad

Den här kartan skapade för att jag höll i en torpvandring i skogarna ovanför Stämmemad i samarbete med KSK. Jag har markerat ut rutten vi gick och lagt till information om alla torpen som även finns att läsa i häftet Kinna västra, gårdar, torp och backstugor väster om Viskan i Kinna socken. Har även lagt till en hel del som jag tagit fram om platserna. Så om ni vill gå i torparnas spår norr om KSK kan ni bara öppna upp kartan på telefonen så borde den öppnas i Maps.


Ekån och dess kvarnar

Den här kartan skapade jag efter jag besökte Ekarebo kvarn i slutet 2019. Det var innan jag visste att boken fanns om detta. Kartan använder sig i grunden av de historiska kartorna, likt Viskan igenom Marks härad. Det ger en solid inblick av Ekån men även namn på gårdarna som ägde kvarnen nämns här. Jag har även själv besökt de flesta platserna. Kan lätt rekommendera ett besök till Ekarebo kvarn nu när snön ligger. Är riktigt fint men halt 😉


Häradsvägen mellan Göteborg och Karlskrona igenom Marks Härad

Kartan baseras på den gamla vägen mellan Göteborg och Karlskrona under slutet 1890-talet när Häradsekonomiska kartan gjordes. Jag har gått den större sträckningen och dokumenterat de gamla vägstenar som finns. Jämfört vad som finns på Fornsök och överraskande hittat stenar som inte märkts ut där, väldigt få dock men alltid något. Vart gästgiverierna låg som resande kunde besöka på sina långa resor. Har delar av 156:an mellan Hyssna och Hällingsjö kvar. Är ju inte jätte rolig väg att gå men några milstenar är kvar där.


Heasjön

En liten karta om torpen runt Hedgärdessjön. Inget stort alls men ni som går mycket därom kanske missat något av de här torpen.


Det var ju faktiskt några kartor och några timmar nerlagt på. Tycker det är kul att skapa dessa för då får jag delade med mig av alla de platser som jag delvis besökt eller bara att ta in hur mycket som det egentligen funnits i våra skogar innan 1900-talet.


Hoppas ni får en bra söndag och ni som vill hjälpa till är det bara att skriva till mig via mail till nicklas_holmqvist@outlook.com eller min Facebook grupp.

161 visningar
bottom of page