top of page
Skribentens bildNicklas Holmqvist - Ägare

Öxabäck kyrka 150 år

Den 29 september fyller Öxabäck kyrka 150 år och detta ska självklart firas. Vi fick en förfrågan om att hitta något intressant om kyrkan så vi började direkt leta i de gamla dagstidningarna, för där brukar det ibland finnas intressanta artiklar. En artikel var från 1917 då Maria Bexell gifte sig i kyrkan och bröllopet beskrevs men en lite mer intressant artikeln var från 1886 och handlade den fina ljuskronan som utsmyckade mittgången.


I mittgången i Öxabäcks kyrka hänger en mycket vacker ljuskrona. Kronan har inte alltid hängt här utan den har en lång historia. Vi gör här ett försök att sammanfatta delar av dess historia men mycket av det som står skrivet om den är svårt att verifiera. Å andra sidan kan en intressant berättelse också ha ett värde om man bara är medveten om att vartenda ord kanske inte är faktabelagt. I tidningarna kunde man strax före jul 1886 läsa om hur en krona som tidigare hängt i en av Jönköpings kyrkor nu fanns i en ”undangömd och fattig socken med namnet Öxabäck”. Man beskriver den så här:


”Å densamma förekommer en madonnabild med inskriften 1511. Tiotalet är för övrigt i kronan genomgående. Nedom madonnabilder sitta å kortare armar 10 kulor, slutande upptill i höga spetsar. Därunder finnas 10 sirligt svängda kvinno- eller drakfigurer med vingar upptill mot kronans mott och stjärtar nedåt, svängda i cirklar. Armarna till ljushållarna äro likaledes svängda och fasonerade och ovanpå vardera finnes en apostelbild i något mindre skala än madonnabilden; å undersidan av bemälda armar sitter drakhuvud. Emellan dessa 10 större armar äro fästa 10 mindre uppåt svängda. Kronan är omkring 42 tum bred och 45 tum hög från krönet ovan madonnabilden till nedersta spetsen under stora kulan.”


Det finns flera olika uppgifter om hur gammal den skulle kunna tänkas vara. När vi var i kyrkan och tittade kunde vi inte se någon inskription men den kan ju sitta på ett mer undanskymt ställe. När vi senare tittade mer noga på de foton som togs så kan vi ana någon form av inskription högt uppe, ovanför madonnans huvud. Kanske står det faktiskt 1511! Frågan är då om det verkligen står för ett årtal eller om det betecknar något annat. En annan detalj som vi märkte var att några av de mindre apostlarna saknade detaljer som de höll i. Hur länge det varit så kan man ej förtälja heller.


Här kommer några bilder av den vackra ljuskronan. Årtalet vi tycktes se är i delen mellan madonnans huvud och skruven men det kan likaväl vara hjärnans sätt att tolka något man vill se. På ena närbilden från höger ser det faktiskt ut som att även hon har hållit i något kors eller dylikt. Kanske årtalet har stått på den detaljen. För när det kommer till inskriptioner på ljuskronor finns det exempel på att de skrivit in text i den stora kulan under. Efter sökt igenom våra bilder syns andra siffror och tecken men det var nog för att veta vart delarna ska sättas.

Vi fick kontakt med en ansvarig i Jönköping för att på deras sida se vad de kunde hitta om den här affären, men än inte fått någon respons efteråt.


Den gamla ljuskronan som beskrivs i tidningsartikeln från 1886.
Den gamla ljuskronan som beskrivs i tidningsartikeln från 1886.

Nedan ser ni några av figurerna som saknar de detaljer som de ska hålla i.


I artikeln anges att kronan troligen kom till landet under 30-åriga kriget (1628-1658) som krigsbyte. Under den tid då den hängt i Jönköping hade den i samband med en eldsvåda ramlat ned och orsakat en persons död. Denna eldsvåda skulle ha inträffat i ”slutet av förra seklet” alltså i slutet av 1700-talet. I Jönköping utbröt en stor brand 1790 då även kyrkan drabbades så gissningsvis är det detta tillfälle som åsyftas. Tidningarna beskriver hur två tredjedelar av stadens tomter förstörs[1] och uppemot 3000 personer blev utan hem. Pengar samlades in runt om i landet och välgörenhetsarrangemang ordnades. Som exempel lät Kungliga Operan i Stockholm intäkterna gå till de drabbade i Jönköping. [2]Efter denna händelse ville smålänningarna på grund av vidskepelse inte längre ha kvar ljuskronan utan då hade den sålts till en gårdfarihandlare från Öxabäck[3]. I boken ”Kyrkorna i Sjuhäradsbygden” står att den kommit till socknen på 1880-talet efter att ha inhandlats på auktion i Jönköping.[4] Var den i så fall befunnit sig fram till dess förtäljer inte historien.


Vid den tiden då artikeln skrevs var Öxabäcks socken i behov av pengar. Det var inte länge sen den nya kyrkan byggts och nu var det dags för en ny orgel som bygdens son Torell skulle tillverka. Då man var i skriande behov av pengar hade man funderingar på att sälja ljuskronan och man hade varit i kontakt med kyrkorådet i Jönköping. Där var man dock inte säker på om den skulle passa i den nya kyrkan och som vi vet flyttades den aldrig. Det kan vi vara glada för idag då vi ännu kan beskåda den i Öxabäck. 


[2] www.tidningar.kb.se Dagligt allehanda 17900301

[3] www.tidningar.kb.se smålands allehanda 18861220

[4] Markving, G (1981) Kyrkorna i Sjuhäradsbygden. Tryckcentralen i Örebro

50 visningar

Comments


bottom of page