top of page

Gott nytt år!

Vi är nu inne på årets sista dag och visst är det inte bara jag som tycker att tiden flugit i väg som ett gulnat löv i höststormarna? Det känns som det var igår våren drog in med sina behagliga vindar och trängde ut den kalla vinterkylan som nu är tillbaka igen.

 

Tänkte dela lite nyheter inför nästa år innan vi tar och reflekterar över det gånga året. Vi har skapat ett Patreon konto för Glömd Värld i Marks härad. Och med Patreon möjliggör vi för er att stödja mitt och Charlottas arbete ekonomiskt med en prenumeration som dras varje månad. Det finns ingen bindningstid och kan avslutas efter första dragningen. Vi har skapat tre olika nivåer från 15kr upp till 115kr + moms och är ett allmänt stöd där vi ej kommer erbjuda något extra utöver det vi redan idag delar på bloggen. För att börja prenumerera krävs det att man skapar ett konto på Patreon och betalmedlen är kontokort och Paypal.

 

Varför skulle du sponsra vårt arbete?

Vi lägger ner väldigt mycket tid på bloggen och trots att det är våra intressen så har vi årliga utgifter som bensin till våra äventyr ute i skogarna men också den tekniska biten som bloggen mm har sina utgifter. Även den minsta summan ni skänker per månad blir mycket i längden och det är vi tacksamma för.

 

 

Ett till intressant inköp jag gjort i dagarna är att införskaffa mig en drönare. Och med den här nya möjligheten att dokumentera och filma i andra vinklar öppnar upp ett helt nytt sätt att visa torpgrunder, kvarnfall men även de miljöerna som promenaderna tar oss. Ser väldigt mycket fram emot att dela med mig bilder och videos från det kommande årets äventyr.

 

Jag och Charlotta tänkte nu dela med oss våra tankar över det gångna året och visst har det varit ett händelserikt år. Vi båda fick var sin förtjänstnål och diplom utav Marks härads Släktforskarförening vilket är väldigt hedrande. Våren för mig var lite som en bergodalbana i vad jag hann med. Utöver de inlägg jag delade hade jag även några föredrag inplanerade ute i bygden och det tog en hel del tid att sammanställa. Jag besökte Marks Härads Släktforskarförening där jag hade ett föredrag om kvarnarna i Marks härad i en kortare version av den jag hade förra året. Föredrog på Strömma i Sätila om torparna i Marks härad inför Marks Hushållningsföreningen. Jag och Charlotta var i vår hemsocken Älekulla och föredrog lite om det gamla Älekulla och dess invånare och slutligen det som tog mest tid var föredraget jag höll i Torestorp om kvarnarna i dess socken. Jag fick också med mig Gunilla Davidsson från Vallvingsås på mitt förberedande äventyr. Jag hade kollat över alla digitala historiska kartor över Torestorp på Lantmäteriet och markerat ut varenda kvarn och såg. Sedan tog vi några blöta promenader uti Torestorps skogar och vi hann nästan med alla platser innan föredraget. Det var riktigt kul och intressant att ha med sig en från socknen. Vi träffade människor som visade oss runt och berättade lite historier om platserna. Och själva föredraget blev en succé 😊

 

Ja, det var nog faktiskt min höjdpunkt för i år. Att vara med att kartlägga men även dokumentera glömda platser, så det hade jag gärna gjort mer av och vill ni ha hjälp med något liknande så hör gärna av er! Ett annat stort projekt jag tog på mig var också att digitalisera Surteby-Kattungas torpinventering från slutet 70-talet och in på 80-talet. Jag hade för några år sedan besökt Lena Johnsson på Per Andersgården i Björketorp för att leta lite information om ett torp jag precis besökte och såg deras stora karta på kontoret med alla markeringar på. Sen att det tog tre år innan jag frågade om digitaliseringen blev det ett intressant sidoprojekt. Till idag har kartan över 1500 visningar sedan i våras som innehåller lite muntlig information om torpen men även gamla fotografier förekommer på vissa torp. Till nästa vår kommer nog en uppdatering av den här kartan med mer information om allt går vägen. 2024 kommer nog kunna bli ett intressant år också.

 

 

Jag sitter och funderar lite på vilket inlägg som har varit min favorit men det är svårt. Jag älskar skriva om de liv som en gång levt på torpen oavsett händelselösa liv, eller de är ju inte ointressanta för det är ju ändå en persons liv jag skildrar. Utan den här personen skulle kanske inte du eller någon annan funnits. Deras slitsamma liv räcker för att jag vill skriva om dem. Visst serien om Rydals spinneri var lärorikt att skildra. Jag har läst om så många olika liv och rörelser så det räcker för ens livstid. Har inte blivit så mycket fotograferade i år heller men en favorit är från min och Charlottas promenad mellan Stenshult och Skärsjön i Karl Gustav. Jag bara älskar hur tiden stått stilla i de bruksmarkerna.


Gammal arbetsbod i Karl Gustav
Gammal arbetsbod i Karl Gustav

 Jag, Charlotta, har också hunnit med en hel del under året. Några torppromenader har det blivit men kanske inte så många som jag hade önskat. Jag har jobbat med en torpinventering i Källsjö där vi tagit inspiration från Nicklas kartor och det arbetet kommer att fortsätta framöver. Vi håller på och sammanställer information om de olika torpen och dess invånare så att man så småningom ska kunna komma åt den informationen via kartan när man är ute och traskar i skogarna. För visst blir det något extra när man får mer information om den där “stenhögen” man hittat, att få reda på vilka som bott där och försöka tänka sig in i vilka liv de levt.

 

Jag har som Nicklas skrev också föreläst tillsammans med honom i Älekulla och vi har också besökt några äldre personer i byn för att sitta ner och prata om gamla tider och gamla foton. Sånt hoppas jag på mer av framöver också! Där finns så mycket kunskap som vi är tacksamma över att få ta del av. Jag har också haft glädjen att hjälpa andra med släktforskning i kamratcirklar på olika platser. En av dem fokuserade på DNA-forskning som jag ju tycker är riktigt intressant. Det har blivit några DNA-fall att försöka lösa under året också med okända fäder. En del har lyckats, andra mysterier kvarstår.

Och sen har det förstås blivit många inlägg på Glömd värld också! Det är svårt att hitta någon favorit så där på rak arm men visst är det extra kul när man kan koppla personerna man skriver om till sin egen släkt, det kan jag inte förneka. Pastorskan och Tatuerar-Kalle ligger nog ganska högt av just den anledningen. Jag har förresten gått en dombokskurs också under året och i detta nu väntar jag på en dombok som ska digitaliseras. Jag hade tänkt att hålla mig ifrån de där kriminella ett tag egentligen, ibland kan jag blir lite trött på dem... Men, för ett tag sen skrev Nicklas om en person han hittat som jag inte kunde låta bli så det blir mer framöver…

 

Så med detta får vi tacka för oss en sista gång. Vilket var det inlägg ni tyckte var mest intressantast från årets alla inlägg? Har ni lärt er något nytt om kanske er släkt igenom våra berättelser? Om ni skulle vilja ha ett föredrag eller lära er något av det vi gör i en liten kurs, säg till så kan vi säkert ordna något!

 

Gott nytt år 2023 och tack för att ni finns här med oss!

58 visningar

Commentaires


bottom of page