top of page

Mord i Mörkestugan

Johannes Gabrielsson från Prästhult i Älekulla befann sig av någon anledning i Mörkestugan i Fagered en vinterkväll 1869. Hans syster hade varit piga där i huset några år tidigare så något band fanns det ju mellan familjerna. Hur som helst, Johannes (ibland skrivs det Johan) övernattade där denna ödesdigra natt och fick aldrig återse sin hustru, de fem barnen och sina gamla föräldrar hemma i Prästhult.


Den där kvällen knackade det på stugdörren och en hyfsat proper yngling frågade om också han kunde få husrum över natten. Då husfolket inte hade någon anledning att misstro främlingen beviljades detta. Den främmande steg på, åt kvällsmat med de övriga i huset och la sig sedan för att sova.


Klockan ett på natten steg den främmande mannen upp, klädde på sig en del av sina kläder, tände ett ljus och plockade ner tre silverur som hängde på väggen. Johannes vaknade till och utbrast ” Är du en tjuv?! Främlingen vände sig då om, greppade en yxa och slog Johannes i huvudet. Han föll genast ihop och avled nästa dag av sina skador. Frun i huset och hennes piga hade nu vaknat av oväsendet men hotades att gå samma öde till mötes om de inte genast visade var pengar och andra värdesaker förvarades. Kvinnorna fick inte fram ett ord. Främlingen gick runt och tittade i huset, hittade ett låst skrin som han högg sönder med yxan och tog pengarna som fanns där. Sedan drog han på sig rock och stövlar och hotade att mörda husets invånare om de dristade sig till att följa efter honom. De skräckslagna kvinnorna vågade inte ge sig av till grannen och berätta vad som hänt förrän framåt morgonen.

De kunde lämna ett gott signalement på mannen. Han var en tämligen lång karl, omkring 26 år gammal med något framåtlutat huvud. Han hade blek ansiktshy, lång rak näsa, medelstora ljusa ögon, ljusa polisonger, ljust jämnklippt hår struket bakom öronen. Han var klädd i mörk mössa med rött foder, vitprickig halsduk, grå väst, svart livrock med vadmalsfoder, mörka vida byxor av vadmal och röda rättbundna strumpor. På högra handens lillfinger hade han en gul ring med röd sten.


Med hjälp av det detaljerade signalementet föll misstankarna snart på en Johan August Svensson från Öxabäck.Tidningarnas uppgifter om mannen stämde inte helt överens med verkligheten men den misstänkte blev snart gripen och dömd.


Så här skrev tidningarna om mordetCharlotta Andersson Sandberg

facebook: genealogista

genealogista76@outlook.com


[1]Älekulla (P) AI:11 (1862-1871) Bild 135 / sid 131

Comments


bottom of page